דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

לפנק לפנק לפנק

תמיד כיף לפנק או להתפנק. כששמח, כשעצוב, כשמעצבן, כשמאכזב, כנחמה או כפרס. כשחם – לפנק במשהו קר, כשקר – לפנק במשהו חם. היפה ברצון לפנק זה הנתינה שבדבר. זה משהו מעבר לצורך או לחובה. אחד האמצעים הנפוצים לפנק הוא באמצעות אוכל. פשוט כי הוא מענג. וכשצריך, הוא ידוע גם כמנחם. הוא יכול לשפר מצב רוח, להרגיע, לענג את הסועד… ובכל זאת, תמיד קיימת גם שאלת המינון.

מגש עם פנוקי אוכל ליד המיטה

על מה לתת את הדעת?

כשיש שפע גדול אנחנו בדרך כלל נאכל מעבר למה שדרוש לנו. בגלל הקושי לעמוד בפיתוי, או כי לא רוצים לזרוק או כי לא נעים – הרי השקיעו בנו. אז רצוי שאוכל פינוק יהיה בכמויות נכונות. שיענה על הצורך הרגשי, ושלא יהיה יותר מהצורך הפיזי. בואו נודה – בדרך כלל אוכל בעל אופי מפנק יהיה עתיר שומן וסוכר. מותר לחטוא מידי פעם, אבל לא כשגרה. מינון!

זכרו – ילדים לומדים מאתנו. אם נטמיע אצלם את התובנה שנתינה מעבר לצורך ואוכל לא מזין עושים טוב, זה מה שהם ידעו לתת לעצמם בכל הזדמנות שבה עולה הצורך ברוגע, בנחמה או בצ'ופר. "אני מאוכזבת? אלך לאכול גלידה!" ככל שעוברות השנים קשה להיפרד מהתנהגויות אכילה תדירות הנרכשות בגיל צעיר. אם ארוחות "פינוק" הופכות להרגל, נוצר סטנדרט מופרז קבוע. וזה יוצר אכילת יתר על בסיס יומי. קל וחומר באירועים מיוחדים.

מעבר לעניין האוכל, פינוק קבוע אצל ילדים עלול גם ליצור קשיים התנהגותיים. הם לומדים פחות להעריך דברים. הם לא מתמודדים עם צורך לא מסופק, ולא לומדים לדחות סיפוקים. הם עלולים לפתח תחושה של "הכל מגיע לי". עם הרגלים כאלה קשה להתנהל מחוץ למסגרת הביתית. ועלול גם להיות קושי בגבולות, בגלל ההפרזה הקבועה.

זכרו:
ילדים לומדים מאתנו. אם נטמיע אצלם את התובנה שנתינה מעבר לצורך ואוכל לא מזין עושים טוב, זה מה שהם ידעו לתת לעצמם בכל הזדמנות שבה עולה הצורך ברוגע, בנחמה או בצ'ופר. "אני מאוכזבת? אלך לאכול גלידה!"

אז לא מפנקים יותר?

ברור שמפנקים. יחד עם זאת שמים לב לדברים הבאים:

  • מה הכוונה החיובית שלי ברצון לפנק? לנחם? לשמח? לתת תשומת לב? ומה הצורך של מי שאתם רוצים לפנק? האם יכול להיות שאני מפריז? זכרו שלא כל קושי צריך לפתור ב"פינוק". אפשר גם להיות ולהתמודד עם הקושי. להרגיש מאוכזבים. קשיים מהווים שיעורים בחיים, ומלמדים להתמודד. באותה מידה לא כל אירוע חיובי חייבים לחגוג. וכשכן – אפשר להתאים מינונים ולגוון באופן החגיגה.
  • החלטת שהאירוע או המצב הרגשי ראויים לתשומת לב מיוחדת, ובחרת לפנק? מזון היא דרך אחת. אפשרית בהחלט. אבל לפעמים נכון לתת את הדעת באיזו דרך נוספת ניתן לפנק. לשוחח, למשל. לצאת להליכה משותפת, להביא בקבוק חם למיטה, לקבוע דייט לסרט, לשחק יחד משחק אהוב… הדרכים רבות.
  • בכל זאת חשוב לכם לפנק עם אוכל? חשבו על מי שאתם מעניקים לו את הפינוק וחשבו מה הוא אוהב. גם מרק חם, או מיץ תפוזים סחוט יכולים הן לרגש והן לגרום לעונג. או אולי שייק פירות צבעוני ומשמח.
  • ואם לפנק באמצעות מתוקים – אפשר גם שמתוקים יהיו בריאים יחסית. עם זאת – עוגה או עוגיות ביתיות הן נהדרות .כל עוד זה נעשה בתדירות מתאימה.

אז פנקו, התפנקו, עשו טוב. לאחרים או לעצמכם. חשוב שהטוב יהיה מועיל וחיובי לשני הצדדים. שהצורך לתת לא יפגע, ושהמקבל ייהנה מהכוונה הנהדרת שלכם. אין כללים ברורים. יש כלל אצבע המדבר על המינון, והנקודות למחשבה שציינתי. רק שימו לב שהאהבה והקרבה במערכת היחסים לא תהיינה מבוססת יתר על המידה על מתוקים… 🙂

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן