המגזין › דבר התזונאית ›
כולנו רוצים שילדינו יקיימו אורח חיים בריא, יחיו נכון, ינהגו תזונה ראויה. כולנו מודאגים אם יש בעיה, והדברים לא קורים כפי שהיינו רוצים. אך מה חלקינו פה? עוד הרבה לפני שחושבים לטפל בילד, חובה, כנראה, לבדוק את עצמנו, לחשוב מה אנו משדרים, ואיזה מודל אנחנו לחיקוי. אחד הדברים החשובים ברפלקציה העצמית הזאת, הוא להכיר בכך שאנחנו לא צריכים להיות מושלמים, מותר לנו לטעות ולהכשל. כשנשדר לילדים את הקבלה העצמית הזאת, וניגש לטפל בבעיות מתוך גישה חיובית – רוב העבודה כבר מאחורינו למעשה.
אין ספק שהורות במאה ה-21 היא אחד ה-אתגרים שעומדים בפני כל אחד מאתנו. אנחנו רוצים לגדל ילדים שמחים, בריאים, בעלי מזג נעים, מוצלחים בלימודים, ומוצלחים בהכל בעצם. במקביל אנחנו מתמודדים עם העובדה שאנחנו רוצים להיות הורים מושלמים.. כשלמעשה אנחנו לא, כי אין מושלם. ולא תמיד ברור מה נכון לעשות כהורה, ומה לא… וכשהדברים לא מסתדרים כמו שרוצים,- גלים של אשמה יצטרפו למנעד הרגשות. הורות מלווה באהבה גדולה וגם בלחץ, אשמה, בלבול וחרדות. לתחושתי האישית, הורות היום מאתגרת עוד יותר מפעם. נראה שפעם היו פחות ציפיות, והלחץ של אי עמידה בהן, היה פחות. ושאנחנו נדרשים היום להמון אנרגיה בלקבל את עצמנו, הלא מושלמים.
ואיך זה מתקשר לאורח חיים בריא? אנחנו רוצים לגדל את ילדינו כך שיהיו להם הרגלי תזונה וספורט בריאים. שיעסקו בקביעות בפעילות גופנית ושיאכלו המון ירקות.
לפני כל זה אנחנו חייבים להבין איפה אנחנו נמצאים במעגל ניהול אורח החיים הבריא. כמה אנחנו אוכלים בריא? איך זה מרגיש לנו לאכול ממתקים? האם אנו חשים אשמה? האם אנו יודעים לשים לעצמינו לבד גבולות או שצריכים הגבלות חיצוניות (כמו קבוצת תמיכה למשל)? האם אנו משקיעים כסף בבריאות (חוגי ספורט ומאכלי בריאות), האם אנו משקיעים זמן בבישול אוכל מזין, מה קורה לנו שאנחנו מעלים 2 ק"ג – סומכים על עצמנו שנחזור לאיזון או אולי נלחצים מאוד?
ומה לגבי הילדים – איך זה מרגיש לנו לראות את הילדה שלנו מתענגת על ארטיק שוקולד?..
כל אלו ועוד הן שאלות שכדאי לתת עליהן מענה לפני שניגשים לטפל בילדים.
אני מאמינה שהורות שמגיעה ממקום בו אנו יותר שלמים עם עצמנו ועם הדרך שבחרנו, תהיה הורות שתצליח להעביר את רוב הערכים החשובים לנו. הערכים יעברו דרך ההתנהלות שלנו (מודל חיקוי) ודרך שיח פתוח לגבי נושאים שנויים במחלוקת. נושאים כאלה יכולים להיות המסר מפרסומות בטלוויזיה, אופן ההתנהלות בבתים אחרים, לחצים הנובעים מ"מקובלויות" שונות, כמו רזון שנתפס כרצוי (כדי להידמות לדוגמניות על, שחקניות…).
רגשות שליליים כלפי עצמנו וכלפי הדרך שבחרנו גם הם יועברו. ככל שהתחושות שנעביר לילדים כלפי האוכל והגוף הן יותר שליליות כך יותר סיכוי שילדנו יסבלו מדימוי גוף נמוך, חוסר בטחון עצמי והפרעות אכילה.
היום הגישה הטיפולית לילדים פונה קודם כל להורים. מי שילדיהם בעלי עודף משקל או תת משקל, עדיף שיגיעו לבד לקליניקה לקבל הדרכה לשינוי הרגלים. שלהם ושל ילדיהם. השאיפה היא לאיזון משפחתי. לנסות להבין מה ניתן לעשות אחרת כמשפחה ופחות לנקז הכל לילד.
אם כן, ההמלצות עבור הורים שמעוניינים להעביר לילדיהם ערכים של אורח חיים בריא הן:
זכרו. קונפליקטים משמעותיים בין הרצוי למצוי ירחיקו את השגת המטרה, יעצימו ייאוש, ואף עלולים לגרום נזק נפשי שיכול להתבטא בצורות שונות – אנטגוניזם, חוסר ביטחון עצמי ונוירוזה, או דווקא אגרסיביות, הפרעות אכילה, ועוד אינסוף ביטויים. השינוי צריך לבוא ממקום של קבלה עצמית. לקבל ולאהוב את עצמי כמו שאני, לקבל ולאהוב את הילד באשר הוא. מנקודת המוצא הזאת, לקבל החלטות מה רצוי, לקבוע יעדי ביניים, לעודד (את עצמי ואת הילד) – בהצלחות ובאי-הצלחות. וכאמור – להוות דוגמה אישית! הדוגמה היא לא רק במעשים – לאכול בריא, לעשות ספורט וכו'. אלא גם בגישה החיובית ובאופן ההתמודדות הנכון עם אי הצלחות.
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.
יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.
בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.
אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים להישאר מעודכנים?
הירשמו לניוזלטר ותיהנו מתוכן איכותי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו