דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

לא רק למרק כתום ולקוסקוס

ולא רק בליל כל הקדושים!

בתאריך 31 באוקטובר חוגגים רבים ברחבי העולם את ה-Halloween. דלעות ניבטות מכל חלון ובעצם מכל מקום בערים רבות. ברוח היום, התזונאית שלנו נזכרה בה. רחלי לא נופלת במלכודת הביישנות של הדלעת, וחושפת כמה יתרונות מאוד מרשימים שלה. חוץ מלהפוך לכרכרה לעת מצוא

דלעות בסלסלה

Pumpkin , שמה האנגלי של הדלעת, מגיע במקור מהמילה היוונית  "pepon" שפירושו- "מלון גדול". היא נמנית עם משפחת הדלועיים  (Cucurbitaceae) בדומה למלפפון, קישוא ואבטיח.

נראה שהדלעת במטבח הארץ ישראלי הקלאסי די מוגבלת למרק כתום או לקוסקוס. מעבר לכך היא לא מאוד נפוצה אצלנו. לכבוד חג ה- Halloween ורגע לפני החורף, הנה כמה עובדות תזונתיות מפתיעות, שאולי יתנו לדלעת מקום מכובד יותר במטבח שלכם:

ניתן לאכול אותה במגוון צורות
הידעתם שאפשר לאכול דלעת גם טרייה ולא רק אפוייה?! (מתכון לסלט מרענן בסיום הכתבה) מעבר לכך ניתן ומומלץ להשתמש בה במרקים, תבשילים, פשטידות ואפילו בקינוחים!  היא גם נפלאה כמו שהיא כאנטיפסטי, בתנור, עם קצת תבלינים ושמן זית.

טובה לבריאות
עשירה בנוגדי חמצון וויטמינים B ,C ו-E וגם בבטא קרוטן, שנפוץ בירקות הכתומים כמו גזר ובטטה ואחראילצבעם הכתום-צהוב. הוא תורם לפעילות מערכת החיסון, לבריאות העיניים והעור ותורם למניעת מחלות לב וסרטן.

טובה למשקל
הדלעת מצוינת לשמירה על המשקל וירידה במשקל מכיוון שהיא דלת קלוריות, דלת שומן, עשירה במים (92%) ועשירה בסיבים תזונתיים.

מצוינת להסדרת פעילות מערכת העיכול
הדלעת עשירה כאמור בסיבים תזונתיים וקלה מאוד לעיכול. בנוסף היא מכילה רכיבי תזונה המחזקים את פעילות מערכת העיכול.

ומה לגבי גרעיני דלעת?

הם מכילים 30% חלבון ו-50% אחוז שומן מסוג בלתי רווי, כולל חומצת השומן אומגה 3. השומן הבלתי רווי תורם לבריאות כלי הדם והלב, איזון כולסטרול ואיזון המערכת ההורמונלית. בגלל אחוז השומן הגבוה מומלץ לצרוך מהם במידה- 1-2 כפות ביום.

הגרעינים מכילים כמות גבוהה של מינרלים, בייחוד אבץ, כך שמצוין לאכול מהם כשיש פצעים או כוויות בעור ורוצים לסייע בהחלמה. אבץ אף תורם לחיזוק המערכת החיסונית וחיזוק השיער והציפורניים. ברפואה המסורתית מומלץ לאכול גרעיני דלעת למניעה וטיפול בתולעי מעיים.  

חשוב לזכור כי גרעינים קלויים מכילים כמות גבוהה של מלח וכמו כן השומן שבגרעינים עובר תהליך חמצון. לכן מומלץ לצרוך גרעינים לא קלויים.

על מנת לשמור על ערכם התזונתי מומלץ לשמור אותם במקום קריר ויבש. גם במקפיא בסדר גמור.

מתכון לסלט דלעת מרענן

כוס וחצי דלעת חתוכה לקוביות קטנות

2 גבעולי סלרי חתוכים לקוביות קטנות

1 תפוח עץ ירוק גדול חתוך לקוביות קטנות

5 גבעולי בצל ירוק קצוץ או 1 בצל סגול קצוץ

חצי כוס  פטרוזיליה קצוצה

חופן חמוציות וחופן אגוזי מלך/פקאן  קצוצים

רוטב: 2 כפות שמן זית, חצי תפוז סחוט, 3 שיני שום כתושות, כף חומץ בלסמי, מלח פלפל

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן