האי נאורו כמשל

האי נאורו כמשל

כמה כתבנו על אורח חיים בריא… מה כבר אפשר לחדש? אז רחלי לא מחדשת הפעם, אלא מציגה מקרה מעניין. על האי נאורו שמעתם? מדינה קטנטנה באוקיאניה. בערך בסוף העולם שמאלה. עד אמצע המאה הקודמת, כדי להתקיים, תושביה חטבו עצים, קטפו פירות, צדו, דגו דגים. חיו חיים שקטים ושלווים. ואז פתאום הכל השתנה…

“הכל גנטי אז מה זה כבר משנה??”  “הסוכרת זה לא מהאוכל זה מהצד של האבא” אם רק היה לי שקל על כל הפעמים בהן שמעתי משפטים דומים לאלה כתזונאית… אין ספק שלגנטיקה יש תפקיד משמעותי בחיים שלנו. בהרבה היבטים, לא רק בצד התזונתי. אבל אם “הכל גנטיקה”, איך תסבירו את הסיפור של האי נאורו?

מדובר באי קטן באוקיינוס השקט, מדינת האי הקטנה בעולם. בראשית המאה שעברה תושביה עדיין עסקו בעיקר בחקלאות ודיג וצרכו את המזון שגידלו ודגו. הם חיו חיים שלווים והיו בסך הכל, ברוב המקרים, פעילים, בריאים ובעלי משקל תקין.

בראשית המאה ה-20 התגלו באי כמויות פוספט גבוהות, בעלי ערך כספי גבוה מאוד. העולם המערבי גילה עניין רב במשאבים בטבעיים של האי והפוספטים נמכרו. תוך זמן קצר נאורו הפכה לאחת המדינות העשירות בעולם, עם התל”ג הכי גבוה לנפש!! אורח החיים הפשוט והחקלאי השתנה. במקביל השתנו עוד דברים: תוך מספר עשורים כשליש מהאוכלוסייה הבוגרת בנאורו החלה סובלת מסוכרת. האי הפך למדינה עם אחוז השמנה הגבוה בעולם (מעל 90%) ותוחלת חיים ממוצעת מהנמוכות בעולם. וכן איבדה נאורו את רוב כספה בגלל התנהלות כלכלית מאוד לא נכונה…

אז מה בעצם קרה שם שיצר את הרגלי התזונה ואת המצב הבריאותי החדשים באי? אלה השערות החוקרים שהתחקו אחר התופעה:

  • רוב המזון באי הפך מתועש ומיובא. כמעט לא נשארו שטחים חקלאיים לגידול פירות וירקות וכמעט שלא ניתן להשיג על האי סחורה טרייה. ברמת המשפחה וגם ברמת הרשויות לא היו עניין והשקעה במזון איכותי וטרי.
  • אחוז גבוה מתושבי האי הפסיקו את עבודות הקיום היומיומית. מאידך לא פותחה תעשייה או תרבות פנאי כגון פעילות גופנית קבועה, כך שזמן רב היה מוקדש לאכילה ובטלה.
  • לתושבים לא היתה מודעות. תחום אורח החיים הבריא לא היה מוכר להם. הם חיו אותו בעבר מתוקף אורח חייהם, ואיבדו אותו עם השינוי המהיר בכלכלת המדינה. הם קיבלו את העולם המערבי בידיים פתוחות, עם כל המזון המהיר, מבלי להיות מודעים לסכנות.

יש הטוענים שלתושבי נאורו והסביבה קיים מרכיב גנטי בנטייה להשמנה, כיוון שמשחר ההסטוריה גופם הסתגל לשמר אנרגיה משומן בצורה טובה בזמן המסעות הארוכים בים של אבות אבותיהם. אך גם עם נטייה, עד המהפכה המערבית באי, לא היו אחוזי השמנה גבוהים. כך שניתן להבין כי לאורח החיים השפעה קריטית במקרה זה.

ומה המסקנה?
יכול להיות שאכן קיימת אצל מי מאיתנו נטייה גנטית לסוכרת, או להשמנה, למשל. אך הבשורה הטובה – עדיין יש לכולנו השפעה על מצבנו. אורח חיים של תזונה נכונה ופעילות גופנית מהווה בסיס לחיים בריאים, הפחתת סיכון למחלות כרוניות ותוחלת חיים גבוהה יותר. ומעבר לאורך החיים, יש לנו השפעה משמעותית על איכות חיינו!

רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים
דבר התזונאית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.

יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.

בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים להישאר מעודכנים?

הירשמו לניוזלטר ותיהנו מתוכן איכותי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן