דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
הורים רבים בוחרים כיום שלא לתת לילדיהם חלב. חלקם מסיבות אידיאולוגיות כמו טבעונות ורווחת בעלי החיים. אחרים מסיבות רפואיות כמו רגישות. ויש גם מי שבוחר כך מסיבות בריאותיות לכאורה, כמו מניעת עודף ליחה, נטיה לדלקת ועוד. הורים אלה עומדים בפני אתגר ארוחות ערב לא קל, כיוון שללא מוצרי חלב יש להשקיע יותר יצירתיות בהכנת ארוחה שתהה מזינה ואטרקטיבית מבחינת הילדים. וכן קשה מאוד לספק לגוף את כל הסידן שלו הוא זקוק.
תכולת סידן במוצרים שונים (מ"ג):
כוס חלב – 200 מ"ג
כוס חלב סויה – 175
2 כפות גבינה לבנה – 5% 100
2 כפות גבינה לבנה 5% מועשרת בסידן – 200
2 כפות קוטג' 5% – 122
פרוסת גבינ"צ 22% – 197
גביע יוגורט 3% – 226
כוס גרגירי חומוס מבושל – 67
כף טחינה גולמית משומשום מלא – 102
כוס חסה – 14
כוס עדשים מבושלים – 36
10 שקדים לא קלויים – 37
כוס כרוב חי קצוץ – 33
פרוסת לחם אחיד בינונית – 5
כוס ברוקולי מבושל – 61
חביתה – 33
פרוסת פסטרמה – 0
כף טונה – 3
נייר עמדה של האיגוד הישראלי לרפואת ילדים שפורסם ב-2014 בנושא צריכת חלב, מבהיר כי על פי כל המחקרים העדכניים מומלץ לתת חלב לילדים ולמבוגרים, כחלק מתזונה מאוזנת ובריאה, לשמירה על עצמות ושיניים בריאות.
בנייר זה הופרכו מיתוסים שונים בנוגע לחלב, ולהלן ההבהרות שהוצגו בעניין:
אין קשר בין צריכת חלב לתופעות כגון שיעול, ליחה ונזלת. ספיגת הסידן בגוף ממוצרי חלב היא טובה.
אז מה היתרונות הבריאותיים שבצריכת חלב?
עשיר בסידן
הסידן הוא רכיב חיוני בבניית עצמות ובשיניים, מסייע באיזון לחץ דם ובעל תפקיד משמעותי בפעילות מערכות השריר והעצבים. ילדים ומתבגרים שלא צרכו מספיק סידן עד תום גיל ההתבגרות עלולים לסבול מבעיות כגון שברים מרובים, אוסטאופורוזיס ואי מימוש פוטנציאל הגדילה.
עשיר בחלבון איכותי
בהשוואה לחלבונים מהצומח, חלבון החלב נחשב לאחד האיכותיים. הוא משלב 80% קזאין ו-20% מי גבינה, ויש בו את כל חומצות האמינו שהגוף זקוק להם. חלבונים אלו מומלצים לשיפור ביצועים ספורטיביים, לחיזוק מערכת החיסון, למניעת עששת, להורדת לחץ דם ועוד.
עשיר בויטמינים
ויטמין איי, בי-12, ריבופלבין ובי 3.
עשיר במינרלים
אשלגן, מגנזיום, אבץ וזרחן.
ממצאי מחקרים
בשנת 2015 פורסם מחקר ישראלי של בית הספר לתזונה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בשיתוף בי"ח אסף הרופא, המראה באופן מובהק שילדים שאינם צורכים חלב נמוכים בממוצע מאלו שכן צורכים חלב. הם גם נמוכים באופן כללי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
אם בכל זאת בחרתם שלא לתת חלב לילדכם, או שיש להם מניעה רפואית לצרוך חלב, הרי שניתן למצוא תחליפים בשוק, ויש להקפיד לבחור מוצרים עשירים ומועשרים בסידן.
חלב הפרה מכיל כמעט פי 2 חלבון בהשוואה לתחליפים – חלב סויה , אורז, קוקוס ושיבולת שועל, וכמובן גם הכי הרבה סידן. חלב הסויה אחריו, מכיל כמות מכובדת של סידן וחלבון והוא הכי קרוב בהרכבו לחלב הפרה. חלב השקדים, למשל, מכיל סידן אך בכמות נמוכה יותר, והוא דל מאוד בחלבון.
כן אפשר גם להגיע לכמות הסידן הדרושה ליום בצריכה של אגוזים, גרעינים,קטניות ועלים ירוקים. לאלה יש אף יתרונות בריאותיים נוספים. מנגד – אין ספק שמאתגר יותר להגיש לילד ארוחה עם אגוזים וקטניות מאשר ארוחה עם קוטג'.
לסיכום
יתרונות וחסרונות של החלב ומוצריו נחקרו רבות בשנים האחרונות. בכפוף לכלל המידע שהצטבר המלצת משרד הבריאות כיום קובעת כי יש לספק לילדים 2-3 מנות חלב ביום. הגדרה של "מנת חלב" מתייחסת ל- 240 מ"ל חלב, 125 גר' גבינה 5% או כ-220 גר' יוגורט. הכוונה היא להגיע לצריכת סידן יומית של 1300 מ"ג סידן ביום לגילאי 9-13 ו- 800 מ"ג ליום בגילאי 4-8 .
וכמובן, כמו בכל הקשור לתזונה, הפתרון האידאלי הוא לצרוך מהכל, באופן מגוון ובמידה.
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו