דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

חשיפה לטעמים

השלבים הראשונים של יצירת הרגלי אכילה בריאים

האם ניתן להשפיע על תינוק להתנסות במיני אוכל שונים, ולגוון בטעמים ובמרקמים שהוא מוכן להכניס לפה? אם כן – כיצד? זו שאלה חשובה, שכן מדובר בחוויה שתגדיל את סיכויי התינוק להיות בהמשך ילד ואף מבוגר בריא יותר, שתפריטו רחב ומגוון! וסעיף משנה לשאלה: האם ניתן למנוע אלרגיות למזון בזכות התנהלות תזונתית נכונה בגיל הצעיר?

תבלינים, ירקות, וטעמים שונים

'חשיפה לטעמים' הוא השלב בו תינוק נחשף לראשונה למגוון של מיני מזון וטעמים. שלב זה כולל את ה"חשיפה למוצקים" (גיל 4-6 חודשים) וגם את החודשים הבאים, עד גיל שנה בערך, אשר בהם ממשיכים להיחשף לטעמים נוספים, למרקמים ולמאכלים חדשים. חשוב להקפיד על הנחיות מתאימות לשלב זה, כיוון שההיכרות עם טעמים מגוונים, בגיל כמה שיותר צעיר, מייצרת פתיחות אצל הילד בנושא התזונה, פתיחות אשר תשפיע על הרגלי האכילה שלו בהמשך חייו.

כאשר התינוק מגיע לעולם, הטעם הראשון שהוא פוגש, אשר גם יישאר כנראה המועדף עליו בגיל הילדות (למרות שיש גם יוצאי דופן), הוא הטעם המתוק. חלב האם הוא מתוק במיוחד מהטעם האבולוציוני הפשוט – שהילד ירצה לאכול ממנו כמה שיותר ויגדל ויתפתח באופן בריא. הוא גם משפיע על מצב הרוח של התינוק, משרה רוגע ואפילו מכהה כאב. הטעם המועדף השני הוא המלוח.

הקולטנים על גבי הלשון שלנו יכולים להבחין בארבעה טעמים – מתוק, מלוח, מר וחמוץ. החריף, שמקובל להגדירו אחד הטעמים, למעשה אינו טעם,  אלא צריבה של בלוטות הטעם. כאב שמתפרש כ"טעם חריף".

 

כללים עליהם חשוב להקפיד בשלב זה:

  • תינוקות יונקים חשופים ליותר טעמים מכיוון שטעם החלב משתנה בהתאם להרכב המזון של האם בניגוד לפורמולה שטעמה תמיד זהה
  • חשפו קודם לירקות כגון קישוא, דלעת, גזר וכדומה, ואחר כך עברו לפירות. דאגו בשלב ראשון להגיש את המזון במרקם טחון או מחיתי ללא גבישים.
  • אין צורך בהוספת מלח לבישול בגילאים אלו ובכלל. במזון הגולמי שאנו צורכים יש את כל המלח שהגוף זקוק לו.
  • דוגמא אישית תמיד עוזרת כדי לעודד את הילד לטעום מזון חדש. צרו הרגל כבר מגיל צעיר של אכילת ארוחות יחדיו ובישול משותף.
  • הילד סרב או לא אהב כשנתתם לו תפו"א בפעם הראשונה? אל תימנעו מלהציע שוב בהזדמנות אחרת .
  • אוהבים כורכום? אל תתביישו לתבל גם את המזון של הילד בתבלינים האהובים עליכם.
  • הכנתם לכם ארוחת ערב עשירה? אל תהססו לתת לילד גם מזון שלא הייתם חושבים שיטעם. תבשיל עדשים או פשטידה, למשל… תופתעו לגלות שיש גם "אוכל של גדולים" שחלק מהקטנים אוהבים.
  • שוב דייסת תפוח וקווואקר? גוונו את הטעמים של האוכל השגרתי. אל תתקבעו על אותה דייסה ואותו מרק.
  • העשירו את האוכל של הילדים במרכיבים איכותיים: שקדייה, טחינה, שמן זית וכו'.
  • אוכל מציעים. לא "דוחפים" בכוח, לא משכנעים 20 פעמים ולא מתחננים.
  • הילד לא אכל את ארוחתו? תציעו שוב אחרי 30 דקות. ילד רעב אוכל. קחו בחשבון שממתקים הרבה פעמים "סותמים" ולכן אם החלטתם לתת ממתק חכו לאחרי הארוחה.
  • הימנעו כמה שיותר מממתקים ושתייה מתוקה. הם מיותרים לחלוטין לגוף. אותו הדבר לגבי מזון מעובד וחטיפים מלוחים.
 

מניעת אלרגיות למזון

מזונות שנחשבים אלרגניים שכיחים ביותר הינם שקדים, בוטנים, אגוזים, חלב ומוצריו, סויה, שומשום, דגים ופירות ים, ביצים ועוד. אלרגיה למאכלים  אלה יכולה לכלול תסמינים הנעים מגודש באף, פריחה עורית, כאב/דגדוג בגרון, כאבי ראש ושיעול, ועד קשיי נשימה,שוק אנפיקלקטי ואף מוות.

הנה מספר נקודות שחשוב לדעת לגבי חשיפה למזונות אלרגניים:

  • כל מזון חדש, בייחוד אם הוא אלרגני צריך לחשוף בנפרד על מנת לבחון את תגובת התינוק ולראות שלא מתפתחת תגובה אלרגית. יש לחשוף את המזון בנפרד כמה פעמים, כיוון שלעיתים האלרגיה מתפתחת כעבור מספר חשיפות.
  • תינוקות שיש להם קרוב משפחה אשר סבל או סובל כיום מאלרגיה למזון או אטופיק דרמטיטיס- בסיכון גבוה יותר לאלרגיות למזון.
  • הנקה תורמת להפחתת אלרגיות ומפתחת את מערכת החיסון.
  • חשיפה מוקדמת למזונות לאלרגניים נחשבת מגינה מאלרגיות ולא כמו שחשבו בעבר (לחשוף למזונות אלרגניים אחרי גיל שנה). לכן, כבר מגיל 4 חודשים ולאחר החשיפה לירקות הבסיסיים, כדאי לחשוף בהדרגה לגלוטן ,טחינה, שקדים וכו'.
  • בטעימות הראשונות של מזון אלרגני ניתן לשלב באוכל לתינוק אשר כבר נאכל בשלב זה. למשל, ניתן לחשוף לראשונה לגלוטן ע"י שילוב מעט סולת מבושלת בדייסת הפירות. או חשיפה ראשונה לטחינה ע"י הוספתה לבטטה מעוכה. כמובן שבשלבי החשיפה הראשונים למזון אלרגני נשלב כמות ממש קטנה ממנו.
  • לגבי חשיפה לבוטנים- מומלץ לחשוף בשלב ראשון לבמבה ולא לחמאת בוטנים. כיוון שיש מחקרים שהוכיחו שהבמבה פחות אלרגנית.
  • רוב האלרגיות למזון עוברות עד גיל 5, אך יש העלולות להישאר כל החיים. תינוק שאובחן עם אלרגיה למזון צריך ליווי מקצועי במרפאה המתמחה באלרגיות לילדים. היום קיימים טיפולים אשר עשויים להקל ואפילו להעלים תסמיני אלרגיה.

שימו לב. לשלב ראשית החשיפה למזון מוצק יש סימני מוכנות פיזיולוגיים ודגשים נוספים להאכלה עליהם חשוב לקרוא באתר משרד הבריאות (לקריאה לחץ כאן »)

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן