דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
השלבים הראשונים של יצירת הרגלי אכילה בריאים
האם ניתן להשפיע על תינוק להתנסות במיני אוכל שונים, ולגוון בטעמים ובמרקמים שהוא מוכן להכניס לפה? אם כן – כיצד? זו שאלה חשובה, שכן מדובר בחוויה שתגדיל את סיכויי התינוק להיות בהמשך ילד ואף מבוגר בריא יותר, שתפריטו רחב ומגוון! וסעיף משנה לשאלה: האם ניתן למנוע אלרגיות למזון בזכות התנהלות תזונתית נכונה בגיל הצעיר?
'חשיפה לטעמים' הוא השלב בו תינוק נחשף לראשונה למגוון של מיני מזון וטעמים. שלב זה כולל את ה"חשיפה למוצקים" (גיל 4-6 חודשים) וגם את החודשים הבאים, עד גיל שנה בערך, אשר בהם ממשיכים להיחשף לטעמים נוספים, למרקמים ולמאכלים חדשים. חשוב להקפיד על הנחיות מתאימות לשלב זה, כיוון שההיכרות עם טעמים מגוונים, בגיל כמה שיותר צעיר, מייצרת פתיחות אצל הילד בנושא התזונה, פתיחות אשר תשפיע על הרגלי האכילה שלו בהמשך חייו.
כאשר התינוק מגיע לעולם, הטעם הראשון שהוא פוגש, אשר גם יישאר כנראה המועדף עליו בגיל הילדות (למרות שיש גם יוצאי דופן), הוא הטעם המתוק. חלב האם הוא מתוק במיוחד מהטעם האבולוציוני הפשוט – שהילד ירצה לאכול ממנו כמה שיותר ויגדל ויתפתח באופן בריא. הוא גם משפיע על מצב הרוח של התינוק, משרה רוגע ואפילו מכהה כאב. הטעם המועדף השני הוא המלוח.
הקולטנים על גבי הלשון שלנו יכולים להבחין בארבעה טעמים – מתוק, מלוח, מר וחמוץ. החריף, שמקובל להגדירו אחד הטעמים, למעשה אינו טעם, אלא צריבה של בלוטות הטעם. כאב שמתפרש כ"טעם חריף".
כללים עליהם חשוב להקפיד בשלב זה:
מניעת אלרגיות למזון
מזונות שנחשבים אלרגניים שכיחים ביותר הינם שקדים, בוטנים, אגוזים, חלב ומוצריו, סויה, שומשום, דגים ופירות ים, ביצים ועוד. אלרגיה למאכלים אלה יכולה לכלול תסמינים הנעים מגודש באף, פריחה עורית, כאב/דגדוג בגרון, כאבי ראש ושיעול, ועד קשיי נשימה,שוק אנפיקלקטי ואף מוות.
הנה מספר נקודות שחשוב לדעת לגבי חשיפה למזונות אלרגניים:
שימו לב. לשלב ראשית החשיפה למזון מוצק יש סימני מוכנות פיזיולוגיים ודגשים נוספים להאכלה עליהם חשוב לקרוא באתר משרד הבריאות (לקריאה לחץ כאן »)
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו