דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

לא תאכל, לא תגדל –
על מחסור בברזל אצל ילדים

רוב הזמן אתם מנסים לגרום לילדים לאכל יותר מזונות בריאים המכילים ברזל, ולפעמים מוותרים ומגיעים לפשרה של צלחת דגנים או כריך עם שוקולד. אז לפעם הבאה שתוותרו, חשוב שתדעו עד כמה תזונה עשירה בברזל חיוני להתפתחות ילדיכם. כתבתה של התזונאית רחלי קורנברג בן-שלום

יש מגוון סוגי אנמיה ובכתבה זו אתרכז בחוסר ברזל שהיא האנמיה השכיחה בילדים. המוגלובין הוא מרכיב בתאי הדם האדומים, עשוי חלבון קשור לברזל, אשר מסיע חמצן מהריאות אל כל תאי הגוף. לברזל גם תפקידים במערכת העצבית של הגוף.

קציצות עדשים בצורת ציפורים על מצע פסטה

ילד עם אנמיה מחוסר ברזל עלול לסבול מסימפטומים כמו  עייפות, חיוורון, כאבי ראש, חוסר ריכוז, אי שקט, עצבנות, ירידה במערכת החיסונית, חוסר תאבון ודופק מהיר.

הסיבה לחוסר ברזל בקרב ילדים בדרך כלל תנבע מבעיות בתזונה (בעיקר עקב חוסר ברזל בתפריט) או מבעיות במערכת העיכול. קיימות גם בעיות מורכבות יותר כמו דימומים או מחלות גנטיות. ישנם גם מצבים של חוסר ברזל מעודף פעילות גופנית.

הבעיה מתחילה בגיל ממש צעיר

אנמיה בילדים שכיחה מאוד בגילאים הצעירים- עד גיל שנתיים ולכן חלק מפרוטוקול משרד הבריאות היא מתן תוסף ברזל באופן גורף לכל הילדים בגילאי 4 חד' עד שנה. בשנת חייו  הראשונה הילד משלש את משקלו ואת נפח הדם שלו ולכן הוא זקוק לכמויות ברזל גבוהות. הסיבה התזונתית לשכיחות הגבוהה של האנמיה בגילאים אלו עלולה לנבוע ממיעוט בהנקה, מעבר למזון מוצק שאינו עשיר בברזל, אכילה מועטה באופן כללי וצריכת חלב פרה או תה בכמויות גדולות (שני אלו פוגעים בספיגת הברזל בדם)

בעיות במערכת העיכול יהיו למשל- תת ספיגה של ברזל הנובעת ממחלות מעיים כגון צליאק או  קרוהן או אי סבילות ללקטוז ותזונה לקויה אשר אינה  מכילה כמות ברזל מספקת או תזונה מכילה מזונות אשר פוגעים בספיגה.

ואיך נראה בדם חוסר ברזל? תחילה נפגעים מאגרי הברזל (פריטין), בהמשך רמת הברזל בדם (IRON) ולבסוף נראה גם חוסר בהמוגלובין בדם.

ילד מרים משקוליות מצויירות

כמה כללים שיעזרו לילד לשמור על רמות ברזל תקינות בדם:

  1. בשלב ההיריון על האם להקפיד על תזונה עשירה בברזל ולהשתדל להימנע מאנמיה בהריון. בשנה הראשונה לחיים מומלץ להניק או לתת תחליף חלב אם מועשר בברזל ולא חלב אחר כגון חלב שקדים או חלב פרה למשל. מגיל 4 חודשים יש לשלב תוספי ברזל עפ"י המלצת משרד הבריאות. אם מניקה צריכה לדאוג לתזונה עשירה בברזל גם עבורה.
  2. מגיל חצי שנה והלאה הקפידו להכין לילדיכם מזונות עשירים בברזל באופן יומי: בשר בקר, הודו, עוף, קטניות, טחינה, ביצים וגם פירות וירקות מסויימים כגון צימוקים, אפרסמון פטרוזיליה, עגבניה וסלק.
  3. אכילה של מזון עשיר בברזל בשילוב עם ויטמין C מגביר את ספיגת הברזל בדם. כך למשל שילוב של גרגירי חומוס עם מיץ לימון, חזה הודו עם כוס מיץ תפוזים סחוט בצד או סטייק ובצידו סלט עגבניות , יהיו שילוב מנצח.
  4. קפאין מפריע לספיגת ברזל ולכן מומלץ לשתות את הקפה במרווח 1-2 שע' מהארוחה.
  5. במידה ואיש מקצוע ממליץ- ניתן להיעזר בתוספי ברזל.
  6. הילד או אתם עברתם לצמחונות/טבעונות? בנו תפריט מיוחד והיעזרו באיש מקצוע לשם כך. אנמיה שכיחה בדיאטות צמחוניות /טבעוניות ותמיד עדיף לנקוט בגישה של מניעה.

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן