דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

עושים סדר בצלחת

ארוחת צהריים לילדים

במהלך השנה הקטנטנים אוכלים בדרך כלל את ארוחות הצהרים בצהרון, וכך יוצא שפחות מוטל עלינו "להתעסק" עם ההכנה. אבל בסופי השבוע ובחופשים – זה אנחנו. אנחנו מכינים את הארוחות החמות, אנחנו צריכים למצוא דרכים לגוון, לשדרג וליצור עניין בארוחה.

צלחת מחולקת לפי מרכיבים

הנה עקרונות כלליים להרכבת צלחת ארוחת צהרים, עפ"י הנחיות משרד החינוך. אני מציעה להתבסס על העקרונות האלה ולבנות בעצמכם תבנית מתחלפת של ארוחות מגוונות. וכן – זה בסדר לפעמים פשוט סתם לצאת ולאכול פלאפל בחוץ

הסדר הכללי

חצי צלחת ירקות טריים ומבושלים. רבע צלחת מנת חלבון ורבע צלחת מנת פחמימה:

  • ירקות
    סדרו את הצלחת כך שמחציתה תהי המורכבת מירקות טריים או מבושלים. השתדלו לגוון בצבעים עפ"י ערכי ההנחיה "five a day" שמתייחסת לאכילת 5 צבעים שונים של ירקות ופירות ביום. כמובן שאין הכרח שיהיו 5 צבעים בארוחה אלה הכוונה היא חלוקה לאורך היום. מגוון ירקות טריים אפשריים: עגבנייה, חסה, מלפפון, גזר, פלפל בצבעים, קולרבי, חסה וכרוב.
  • פחמימה
    ברבע מהצלחת הניחו את התוספת הפחמימתית. פה ניתן להגיש דגנים שרצוי שיהיו מלאים (כוסמת, קינואה, אורז מלא) או מלאים חלקית (פתיתים לבנים משולבים עם פתיתים מלאים, פסטה משולבת מלאה, אורז משולב מלא וכו'). ניתן להגיש קטניות כגון עדשים/גרגירי חומוס/ שעועית יבשה כתוספת פעמיים בשבוע ופעם בשבוע בטטה/תפו"א.
  • חלבון
    מתוך חמשת ימות השבוע נסו לשלב בתפריט השבועי מנת דג, מנת בקר, מנה צמחונית (על בסיסי קטניות) ו-2 מנות עוף/הודו. שימו לב להימנע ממנות מעובדות, שהן בד"כ עתירות נתרן ושומן ובעלות ערך תזונתי נמוך.

אוהבים מרק?

מרקים זו דרך מצוינת להגשת קטניות וירקות, וכך מרק יוכל להחליף מנת ירק או מנת קטניות, תלוי בהרכבו.

שיטת חמם – הגש

לבשל מידי יום מזון טרי זו משימה מאתגרת ולא פשוטה. חלק מהמנות ניתן לבשל בכמויות גדולות ולהקפיא בקופסאות קטנות. כך למשל רוטב בולונז, קציצות וגם שניצלים נשמרים היטב בהקפאה. בנוסף, את הקציצות והשניצלים ניתן להקפיא במצב "חצי מוכן", כלומר לאחר הכנת הבלילה והקציצה או השניצל. כל שנותר לנו הוא להכניס למחבת, לתנור או לסיר.

פירות

הגישו מגוון פירות לקינוח. רצוי להגישם חתוכים.

שתיה

ותרו על שתייה מתוקה ושתו מים בלבד.

אופן ההכנה

השתדלו לא לטגן.  העדיפו בישול ואפייה להכנת המזון.

שאלות קיטבג…

אל תשאלו  "מה אתה רוצה למחר". זהו סוג של גול עצמי… ניתן ורצוי להרכיב מראש, יחד עם הילד, תפריט שבועי אשר בנוי על העקרונות בכתבה.

שיתוף הילדים בבחירה

חפשו מתכונים עם הילדים מתכונים ברשת

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן