דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

חזקים על החורף...

כשמגיעים הקור והגשם, באות איתם גם מחלות החורף. למה זה קורה? האם יש אמת מאחורי תרופות הסבתא? ובקיצור – מה לעשות כדי להמנע במידת האפשר מהצטננויות ושפעות למיניהן

כוס תה, קופסת טישו, כדורים ומדחום

הסיבות לתחלואה

יש כל מיני סיבות להופעתן העונתית של מחלות החורף. העובדה שיושבים צפופים בחדר ממוזג, סגור ולא מאוורר – שמעלה את הסיכון להידבקות במחלות. בנוסף – הגוף משקיע אנרגיה בהתמודדות עם  קור ולחות, וכך קשה לו יותר להילחם גם במזהמים. כתוצאה כתוצאה מהפחתה בשעות האור קיימת ירידה ברמות הסרוטונין, ועקב כך במצב הרוח. לאלו השפעה לרעה על תפקוד מערכת החיסון.

עוד התנהגויות אופייניות לחורף: פחות שוטפים ידיים (כי קר…) ובכך מגבירים המצאות חיידקים מזיקים בגוף. הקור מפחית תחושת צמא, ושותים מעט מידי. המים מסייעים לחילוף החומרים בגוף ולהוצאת רעלים, וזה קורה פחות בחורף. ועוד דבר – בחורף עושים פחות פעילות גופנית. לא כיף לצאת מהבית…  כשעושים ספורט מתחזקת מערכת החיסון בזכות האנדורפינים שמופרשים. וכך בתקופות הקרות נחלשת פעילות מערכת החיסון.

איך להתמודד

הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם מחלות חורף היא מניעה ואורח חיים בריא. כלומר – תזונה נכונה, פעילות גופנית, היגיינה אישית, להקפיד על שתיית מים, ולהיזהר שלא להידבק מאנשים – אוורור של החללים בהם שוהים, שטיפת ידיים וכו'.

טיפים לחיזוק מערכת החיסון באמצעות תזונה:

  • לא להעמיס רעלים על הגוף. להמעיט במזון מטוגן, משומר, או מזון שמכיל הרבה מרגרינה או חומרי טעם וריח לא טבעיים.
  • אכלו פירות וירקות עונתיים. בתקופה זו חשוב לצרוך עלים ירוקים, ירקות כתומים (גזר, בטטה, דלורית, דלעת), סלק, לפת, צנון, שום, בצל, כרובית, כרוב, ברוקולי, ופירות כגון תפוז, קלמנטינה, אשכולית, פומלה ופירות יער.
  • השתמשו בתבלינים "מחממים" כמו קינמון, כורכום, ג'ינג'ר, בזיליקום, אורגנו.
  • אכלו תפריט מגוון ומאוזן המבוסס על עקרונות התזונה הים תיכונית, המכיל בין השאר פחמימות מלאות, שמן זית, קטניות, דגים, מיני אגוזים, ירקות ופירות.
  • הקפידו לצרוך מיני מזון עשירים בויטמין C לחיזוק מערכת החיסון כגון פירות הדר, קיווי, עגבניה, פאפיה, אננס, פירות יער, פלפל ועוד. שימו לב שבישול או חימום מזון המכיל ויטמין C יפגע באיכות הויטמין. לגבי תוספי תזונה באופן כללי אין הוכחה חד משמעית לגבי נטילת תוסף ויטמין  C בקפסולות ומניעת מחלות חורף. קיימות מס' עדויות לגבי פעילותו להפחתת זמן ההצטננות.
  • הוסיפו לתפריט שום ומרק עוף! הוכח מחקרית שלמרק עוף יש השפעות מיטיבות על מערכת החיסון והוא עשוי לשפר את המצב במקרים של הצטננות ודלקת גרון. לשום יש השפעות מיטבות בהקלת תסמיני הצטננות ושפעת.

ארוחות בוקר חורפיות אפשריות:
דייסת שיבולת שועל עם אגוזים וכוס מיץ תפוזים בצד או 2 פרוסות לחם שיפון עם ממרח עדשים המכיל שום טרי וסלט עגבניות עם זרעי דלעת ושמן זית.

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.נית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות

  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן