אותיות מתוקות

השיר 'אצלנו בכפר טודרא' של להקת 'הברירה הטבעית' (מילים – יהושוע סובול, לחן – שלמה בר) מדבר על טקס לקראת לימוד האותיות. בכפר טודרא שבמרוקו היו עורכים לילדים בני ה-5 טקס לפני תחילת הלימוד. חתני האירוע לבשו לבן וחבשו כתר פרחים על הראש. מטרת הטקס היתה לחבר בין הטעם המתוק, התורה ואותיות הלימוד. ("והייתה התורה שבפה מתוקה כמו טעם של דבש"). זאת כדי לעודד את הילדים ללמוד קרוא וכתוב.

אצלנו בכפר טודרא
שבלב הרי האטלס,
היו לוקחים את הילד
שהגיע לגיל חמש,
כתר פרחים עושים לו,
אצלנו בכפר טודרא

כתר בראש מלבישים לו
שהגיע לגיל חמש.
כל הילדים ברחוב,
חגיגה גדולה עורכים לו,
שהגיע לגיל חמש.
אצלנו בכפר טודרא.

ואז את חתן השמחה
שהגיע לגיל חמש,
אצלנו בכפר טודרא
מכניסים לבית הכנסת.
וכותבים על לוח של עץ
בדבש מא' ועד ת'

את כל האותיות בדבש
ואומרים לו: חביבי, לקק!
והיתה התורה שבפה
מתוקה כמו טעם של דבש.
אצלנו בכפר טודרא
שבלב הרי האטלס.

באופן כללי אני אוהבת את הטקס ואת הרעיון שמאחוריו. אבל הוא מעורר אצלי שתי תובנות מנוגדות. אני, מה שנקרא, אניח אותן כאן:

ראשית – אני מאמינה שלא כל חגיגה דורשת מתוקים. ככלל עדיף שלא לקשור את הטעם המתוק להתנהגויות, לרגשות או לאירועים שונים. כדי שלא ליצור בתודעה של הילד התניה הקושרת כל חגיגה ואירוע משמעותי לאוכל מתוק. אפילו הייתי מגדילה ואומרת, כדי לא ליצור התניה שקושרת כל אירוע וכל שמחה דווקא עם אוכל. אישית אני מעדיפה לקשור בין אירוע משמעותי ובילוי משפחתי בטבע, למשל. כל אחד יכול כמובן לקחת את זה למקום שמדבר אליו.

יחד עם זאת, יש ערך עמוק למסורת שעוברת בין דורות, הקשורה לאוכל. מסורת שקושרת בין יום הולדת ועוגה, למשל. בין חג שבועות ועוגת גבינה, או בכלל – בין חגים שונים למאכלים מסויימים. ובין כיתה א' לעוגיות בצורת אותיות….

אז יישוב הסתירה, כמו תמיד, נעוץ במינון. 'כל דבר במידה'!

ובמסגרת המידה – הנה מתכון לעוגיות בצורת אותיות, לעולים לכיתה א:

המצרכים:

200 גרם חמאה מומסת
100 גרם שקדים טחונים דק או קמח שקדים
כוס קמח כוסמין מלא
כוס קמח לבן
חצי כפית מלח
שקית אבקת סוכר (100גרם)
כפית סוכר וניל

אופן ההכנה:

מערבבים את החומרים היטב.
משטיחים את הבצק במערוך,
קורצים בשבלונות של אותיות.
אופים ב-180מעלות עד הזהבה קלה (כ-25 דק)

הצעת הגשה:
לטבול אותיות בדבש וללקק…

רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים
דבר התזונאית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.

יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.

בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים להישאר מעודכנים?

הירשמו לניוזלטר ותיהנו מתוכן איכותי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן