חם, חם בקיץ…

חם, חם בקיץ…

בקיץ חםםם! חם מבחוץ וזה משפיע גם על הבפנים. אז אפשר להדליק מזגן למשל. ואפשר, ורצוי, להשתמש גם במזון, על מנת לקרר את עצמנו. הנה כמה דברים ששווה לדעת. וכמובן גם הצעה למתכון: צזיקי לצינון הגוף והנפש.

הרפואה הסינית

לפי הרפואה הסינית המסורתית יש מזונות "חמים" ו"קרים". הסיווג הזה לא מתייחס לטמפרטורת ההגשה של המאכלים, אלא לאפקט שלהם על הגוף. חלק מהמאכלים  גורמים לגוף להתחמם ולעבוד קשה יותר, וחלקם עוזרים לו להתקרר ולהירגע.

איך זה עובד? באופן כללי זה קשור למספר גורמים:
תכולת מים – מיני מזון עם הרבה מים מקררים אותנו מבפנים.
סוגי המלחים – חלק מהמלחים באוכל משפיעים על מידת ההזעה ועל קצב חילוף החומרים.
אנרגיה נדרשת – ככל שנדרשת יותר אנרגיה לפרק את המזון, הגוף מייצר יותר חום. כך שבקיץ עדיף לצרוך מזון קל לעיכול.
כמו כן נעדיף בקיץ מזון בטעמים עדינים, כיוון שלטעם החריף יש אפקט מחמם.

אמנם יש מיני מזון שנחשבים מחממים או מקררים, אבל חשוב גם לשים לב לאופן ההכנה של האוכל ולשילובים, כי אופן הכנה מסוים יכול לתת למזון אופי מחמם ולהפך. באופן כללי מזון טרי כגון פירות וירקות, מקרר יותר ממזון מבושל צלוי או מטוגן. שיטות הבישול המועדפות בקיץ הן בישול קל, הנבטה והקפצה במחבת.

אז מה תכלס

הנה כמה מאכלים שיכולים לסייע לגוף להתקרר:
פירות- דובדבנים, מלון, אבטיח, תפוח, אגס, ענבים.
ירקות- מלפפון, ברוקולי, חציל, עגבנייה, גמבה, כוסברה ,שומר, תרד, כרוב סיני, נבטים, מנגולד, סלק, חסה ונענע.
דגנים ונבטים- אורז, שיבולת שועל.

ולעומת זאת, כשחם, כדאי להפחית ממאכלים מחממים כמו בשר אדום, אגוזים, מטוגנים, שוקולד וקפה. ומומלץ להימנע מתבלינים מחממים כמו קינמון, ג'ינג'ר, פלפל שחור, צ'ילי, כמון וקארי.

רעיונות

משקאות מקררים –
לימונדה טרייה עם פרוסות מלפפון ונענע, או מים קרים עם קוביות מלון ונענע.

מאכלים מקררים –
סלט עלים ירוקים עם נבטים ופרוסות אגס;
אורז ירוק עם כוסברה ופטרוזיליה;
יוגורט עם קוואקר וענבים.

מתכון לצזיקי – מרק  קר

2 גביעי יוגורט 3%
2 מלפפונים קצוצים
1 בצל סגול בינוני קצוץ או כוס בצל ירוק  קצוץ
1/3 כוס שמיר קצוץ
רבע כפית שום כתוש

מערבבים ומוסיפים מעט מלח  ושמן זית מלמעלה

דבר התזונאית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.

יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.

בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים להישאר מעודכנים?

הצטרפו לקהילת ההורים של לאנץ טיים

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו