דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
זהו. עכשיו זה כבר מובהק והוכרז גם ע"י משרד הבריאות הישראלי באופן רשמי: הסויה טובה לנו. אפילו נהדרת לנו. מותר ורצוי לצרוך סויה ומוצריה ללא חשש, באופן יומי ועבור מרבית האוכלוסייה, כולל ילדים, מבוגרים וחולים במחלות כרוניות. גם בשאר מדינות העולם ארגוני הבריאות בדעה דומה.
מכבדים וחושדים
ייקח זמן לפוגג את עננת החשדות סביב הסויה: מביאה להתפתחות מינית מוקדמת? מכילה הורמונים? מעלה את הסיכון לסרטן? כל אלו הופרכו, אך אנשים עדיין חוששים לצרוך אותה ברמה היומית, חוששים לתת אבקות תחליפי חלב לילדים על בסיס סויה, ונראה שרק הזמן יעשה את שלו עד שכלל האוכלוסייה תהנה מהקטניה המופלאה הזו. זו שנצרכת כבר אלפי שנ,ים מידי יום, בארצות מזרח אסיה, שם מוצאה.
חשוב לשים לב ולהבדיל בין סויה לבין מוצרי סויה. לא כל גבינה או מעדן סויה הם מזינים ובריאים, ומוצרי הסויה יכולים להכיל כמויות גבוהות של שומן מוקשה, מלח, חומרי טעם ושימור. מוצרי הסויה הבסיסיים הם פולי סויה יבשים, אדממה, טמפה וטופו והם אלו אשר נצרכים בהמוניהם בארצות המזרח.
למה בכלל הסויה נודעה לשמצה? היא מכילה חומרים דמויי הורמונים שנקראים איזופלבונים ( או פיטאסטרוגנים). בגלל הדמיון בינם לבין הורמון האסטרוגן נעשה הקישור שצריכת סויה משמעה בעצם צריכת הורמונים, אשר יש הקושרים את צריכתם לתחלואה בסרטן ולהתפתחות מינית מוקדמת. חששות אלו הופרכו ואפרט על כך בהמשך הכתבה.
סגולות
נוסף על הודעת משרד הבריאות שהסויה אינה מזיקה, היא, כאמור אפילו מועילה ונחשבת מזון בריא במיוחד. מהן סגולותיה?
היא המזון הצמחי המכיל את אחוז החלבון הגבוה ביותר. משרד הבריאות ממליץ על אכילת שלוש מנות צמחוניות עיקריות בשבוע כתחליף לבשר בארוחת הצהרים, והסויה מהווה תחליף בשר מצוין כיוון שבניגוד לרוב הצמחים, הסויה היא חלבון "מלא" ומכילה את כל חומצות האמינו הדרושות לגוף.
מכילה כמות גבוהה של סידן וחשובה בייחוד בתזונה טבעונית. צריכת של כוס חלב סויה מועשר היא תחליף מצוין לכוס חלב פרה. בהשוואה למשקאות אורז או שקדים, היא מהווה תחליף הכי דומה לחלב פרה בהרכבה.
מה לגבי תינוקות? אין חשש לצרוך תמ"ל צמחי על בסיס סויה לתינוקות אשר נמנעים מתמ"ל חלבי. התחליף הצמחי מספק לתינוק את כל צרכיו התזונתיים.
הסויה עשויה לתרום למניעת מחלות קרדיווסקולריות בשני מנגנונים: הראשון – משום שהיא מהווה תחליף לבשר, אשר מכיל הרבה שומן רווי ונחשב גורם סיכון למחלות אלו. והשני -משום שהיא מכילה חומרים בשם "פיטוסטרולים" אשר מגבירים את האלסטיות של הכלי הדם.
נוסף על כמות יפה של סידן וחלבון, הסויה עשירה בויטמיני B, ברזל, אבץ, נוגדי חמצון, מגנזיום, אשלגן, סיבים תזונתיים ואפילו מכילה אומגה 3.
צריכת סויה עשויה להוריד את הסיכון לחלות בסרטן. מחקרים עדכניים וארוכי טווח גילו שבמוצרי הסויה רבים, פעילות הפיטואסטרוגנים נחשבת חלשה. אך השפעות הפיטואסטרוגנים בסויה היא דווקא חיובית ויש לה אפקט מגן מפני מחלות סרטן הקשורות למערכת ההורמונאלית (ערמונית בגברים ושד\שחלות\רירית הרחם בנשים). נוסף על כך, צריכת סויה בקרב נשים שחולות או שורדות סרטן שד עשויה להועיל במלחמתן במחלה. ויש המשתמשים בסויה לצורך איזון הורמונלי בגיל המעבר.
אלרגיה לסויה
הסויה נחשבת לאחד המזונות היותר אלרגניים, יחד עם אגוזים, בוטנים וחלב למשל. כמהלך מונע בגיל צעיר מומלץ לחשוף אליה ילדים החל מגיל 4 חודשים.
אחוז האלרגיים לסויה היא פחות מ-1% מהאוכלוסייה. האלרגיה תתגלה בדרך כלל בגיל צעיר יחסית, ועשויה לעבור עד גיל 6. מי שאלרגי לסויה – התסמינים יופיעו בסמוך לצריכתה ויכולים לכלול מופע "עדין" של התעטשויות, נזלת, כאבי בטן והקאות ועד תסמינים קשים יותר כמו קשיי נשימה ופריחה עורית. במקרים נדירים עלולה החשיפה לסויה להוביל לשוק אנפיקלקטי ומוות.
הסיבה לתגובה האלרגית היא שהגוף מזהה בטעות את חלבון הסויה כגורם עוין לגוף ומפעיל כנגדו את מערכת החיסון. מובן שעל מי שאלרגי לסויה – להיות זהיר ולהמנע מכל גישה אליה.
פרקטיקה יומיומית
לסיכום, מומלץ ואף רצוי לשלב סויה בתפריט השבועי, ומומלץ לשלבה לסירוגין עם שאר חברותיה הקטניות (שעועית לבנה, חומוס, עדשים, מאש ועוד). אמנם אין המלצה מדוייקת לגבי המינון אך גם בארצות המזרח היא נצרכת במידה, כ-2 מנות מסורתיות (לא מעובדות) ביום.
שילוב אפשרי ל-2 מנות סויה ביום יהיה למשל סטייק טופו צלוי במרינדה כמנת חלבון בארוחת הצהרים וחצי כוס אדממה בארוחת הערב.
ניתן לקרוא עוד על הסויה ב: "סויה-השפעות בריאותיות" נייר עמדה משותף מטעם : עמותת עתיד – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל ומשרד הבריאות, מאי 2017
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו