אלרגיה למזון – מודל 'סביבה מוגנת'

אלרגיה למזון – מודל 'סביבה מוגנת'

בשנים האחרונות תופעת האלרגיה למזון אצל ילדים נהיית שכיחה יותר בארץ ובעולם. לתפיסת משרד החינוך, ילד עם אלרגיה הינו ילד בריא הזקוק לסביבה מודעת ומוגנת.

יש בהחלט פתרונות בשוק לגבי האוכל המוגש במסגרת החינוכית לילדים עם אלרגיה למזון. עם זאת, חשוב להכיר שלושה עקרונות חשובים:

  • במסגרת החינוכית ניתן ליצור סביבה מודעת ובטוחה, אשר ניתנת ליישום באמצעות מודל "סביבה מוגנת" של משרד החינוך. מטרת המודל הינה לוודא מניעת סכנות לתלמידים ותלמידות עם אלרגיה למוצרי מזון בגני הילדים (משרד החינוך) :education.gov.il/files/briut/allergy/modelkindergarden.pdf
    המודל בנוי על פי מספר שלבים. הם כוללים היכרות עם התלמיד/ה והבנת המצב הרפואי שלו/ה, קביעת דרכי התנהלות בשגרה ובמצבי חירום, שילוט ומודעות חזותית, הדרכה מקצועית לכלל צוות הגן ועוד. חשוב להתעמק בהנחיות וליישם את השלבים השונים.
  • בארוחת בוקר במוסדות חינוכיים, בהם לומדים ילדים עם אלרגיה למזון, אין לכלול בתפריט של כלל הילדים מאכלים עם הרכיבים אליהם התלמידים אלרגיים. משרד החינוך יצר מדריך תזונתי לארוחות בוקר במוסדות חינוך בהם לומדים ילדים עם אלרגיה למזון- lunch_guide.pdf (education.gov.il). המדריך מספק הצעות למאכלים ללא אלרגנים, שניתן לשלוח לגן ולבית הספר בהתאם לסוגי האלרגיה.

חשוב להדגיש כי המדריך אינו מחליף התייעצות פרטנית עם תזונאית. משרד הבריאות ממליץ למסגרות החינוכיות על יעוץ וליווי תזונאי, כאשר קיימות אלרגיות ל מרכיבי מזון מרכזיים בתפריט הילדים ( כמו חלב, ביצים, שומשום). שכן, מצב של ריבוי אלרגנים כרוך בקשיים מיוחדים בבניית תפריט מותאם לצרכי הילדים.

  • בארוחת הצהריים מוגשות לתלמידים עם אלרגיה מנות נפרדות, עם סימון שמעיד על העדר המרכיבים הרלוונטיים. הסימון מעיד למעשה על אי הימצאות האלרגן במפעל המזון. על המפעל להחזיק בהיתר של תנאי ייצור נאותים (תקן GMP ). עלפי תקנות משרד הבריאות, יתר התלמידים מקבלים ארוחה רגילה.
דבר התזונאית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.

יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.

בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים להישאר מעודכנים?

הצטרפו לקהילת ההורים של לאנץ טיים

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן