דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
היום זה קל… מי שחושב שהילד שלו לא צורך מספיק ירקות, או אולי נמצא באחוזון גדילה נמוך, יכול לגשת לפארם הקרוב או לחנות טבע ולרכוש ויטמינים או תוספי העשרה למיניהם. האם תוספי תזונה הם מוצר "טבעי" ? האם יכול להיווצר נזק בעקבות צריכת ויטמינים? הנה התשובות.
תוסף תזונה הוא מוצר המכיל רכיבי מזון כגון ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חומצות אמינו וכד', אשר נצרך על מנת לספק לגוף רכיבים אלו, בנוסף לאלו שמקורם במזון.
כאשר תינוק מגיע לעולם התזונה המומלצת עבורו היא חלב אם. עד גיל 4 חודשים קיימת הנחייה של משרד הבריאות לתת תוסף ויטמין Dנוסף על חלב האם או פורמולת התחליף. מגיל 4 חודשים מתחילים לשלב טעימות מזון, מוסיפים ארוחות בהדרגה וגם תוסף ברזל בהנחיית משרד הבריאות. ההנחיות הן מאוד ברורות לגבי הכמויות וסוג המזון שתינוק צריך לאכול. כהורה לפעוט מאוד קל לנו לשלוט על מה הילד אוכל. ככל שהילד גדל, ה"עסק" יוצא משליטתנו והכללים אינם ברורים. מה אכל בגן? האם אוכל מספיק ירקות? ובנוסף לקראת גיל שנתיים מתחילה גם בררנות אכילה, הילד פחות פתוח לטעמים ומרקמים שונים, וההורים מתחילים לתהות האם התזונה שלו באמת מספקת לו את כל צרכיו.
באופן כללי אנו לא אמורים לקחת תוספי תזונה. אכילה מאוזנת ומגוונת מכילה את כל מה שהילד זקוק לו על מנת להתפתח באופן בריא. גם אם הילד בררן ולא אוכל עגבנייה לדוגמא, זה עדיין לא אומר שיהיה לו חסר של ויטמין C, אותו הוא יכול לקבל גם ממיני מזון אחרים. תפוז וקלמנטינה למשל. כך גם לגבי כל רכיב תזונתי אחר. חשוב להבין מהי תזונה מאוזנת ולספק אותה לילד במאכלים שהוא כן צורך.
השאלות לגבי מתן תוספי תזונה עולים בד"כ כאשר יש בררנות אכילה קיצונית, עיכובי גדילה, הפרעות קשב וצורך לחזק את המערכת החיסונית.
במקרים אלו ולפני רכישה עצמאית של תוספי תזונה, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולראות האם אכן יש מחסורים (עפ"י נתוני יומן אכילה ובדיקות דם). ואם כן – מה הדרך הנכונה לטפל בהם. ישנם גם פתרונות של העשרות תזונתיות בתפריט או שינויים בהרכב המתכונים (למשל תפריט המכיל כמויות גבוהות של מזון עשיר בסידן במקום תוסף סידן), שיומלצו לפני החלטה על לקיחת תוספים.
האם קיימות סכנות בלקיחת תוספים ?
חד משמעית כן!
אז לסיכום, עדיף שנקבל את כל המזון שאנו זקוקים לו מאוכל שלם, כפי שהוא בא באופן טבעי. הויטמינים והמינרלים נספגים בגופינו הכי יעילים כשהם מגיעים עם המעטפת הטבעית שלהם (פחמימות, סיבים, שומן וכו'). כשיש חוסר עדיף לנסות להיעזר באיש מקצוע ולהעשיר את התזונה על פי ההמלצות.
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו