דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

למה באיטלקית זה יותר בליסימו?

מאכלים איטלקיים כמו פיצה ופסטה מככבים בתפריט היומי של לא מעט מילדי ישראל. עושה רושם שמאכלים אלה קיבלו בארצנו אינטרפרטציה לחיך המקומי, שהוא כנראה פחות אנין טעם ותובעני מזה של האיטלקים. תזונאית הבית שלנו יצאה לחופשה וחזרה עם תובנות מעניינות ומתכון מצוין לפיצה.

פיצה משפחתית

אז חזרתי מאיטליה מלאת השראה ומדושנת עונג נוכח העושר הקולינרי המופלא שנחשפתי אליו. בין ביס לביס האסימון ירד והתובנה הכתה בי. לכאורה אפשר לומר שהאיטלקים ניזונים לא מעט מ"אוכל ילדים" כמו פיצות, פסטות או גלידות. אלא ששמתי לב שהטעמים שונים, התיבול שונה, אבל עיקר ההבדל הוא באיכות. פיצות רבות בהן נתקלתי אינן תעשייתיות, מהירות הכנה ומכילות חומרי טעם וחומרים משמרים כדרכו של פאסט-פוד. כשאנו אוכלים מיני מזון מאוזנים ומזינים, שאינם מעובדים, מעבר לטעמים הנפלאים של המנה, אנו מרווחים מנה בעלת ערך תזונתי גבוה הרבה.

אז מה יש בה בפיצה האיטלקית?

הפיצה כבר הפכה לקונצנזוס עולמי. כל מדינה נתנה לה סוג של גרסה מקומית, לעיתים רחוק למדי מן המקור. אסביר מה כל כך מצא חן בעיניי במקור, ואפילו אוסיף בסוף מתכון מנצח!

הבצק
פיצה איטלקית מבוססת על בצק פשוט שמכינים ממים, שמרים, קמח, שמן זית ומלח. ברכיבי הפיצות התעשייתיות המוכרות לכולנו, נראה הרבה פעמים תוספות של שומנים מוקשים, חומרי שימור, כמויות גדולות של סוכר ונתרן ועוד. לכן תמיד עדיף להכין את הבצק בבית. וכדי להוסיף בריאות מומלץ לחלק את הקמח ל50% לבן ו-50% מלא.

*טיפ לקיצור דרך: אפשר להכין בבית פיצה על פיתה / טורטייה מלאה.

הרוטב
רוב הפיצות המוכרות לנו הן ברוטב רסק עגבניות במקרה הטוב, או קטשופ במקרה הטוב פחות.. קטשופ סטנדרטי מכיל 37% רכז עגבניות והשאר מים, סוכר, חומץ, מלח ותבלינים. רסק עגבניות סטנדרטי מכיל 97% רכז עגבניות ו-3% פרוקטוז וגלוקוז. נסו להרגיל את הילדים לחומרים איכותיים, עגבניות מרוסקות ללא תוספים או עגבניות טריות בשלות, מגורדות עם קצת בזיליקום ושום. רצוי גם להוסיף לרוטב שמן זית להעשרת הערך התזונתי והטעם.

הגבינה
מוצרלה היא גבינה טעימה, איכותית, עשירה בסידן והכי חשוב – יוצרת את המראה הנמתח של הגבינה כאשר הפיצה חמה ואנו נוגסים בה… אך בשוק קיימים גם הרבה תחליפי גבינה, שעשויים, בין השאר, משמנים צמחיים רגילים או מוקשים, חומרים משמרים, חומרי טעם, צבעי מאכל והמון נתרן. כמובן שמומלץ להשתמש בגבינת מוצרלה איכותית, קשה או חצי קשה. אפשר גם מוצרלה טרייה, ולסחוט ממנה את המים. גם את גבינת הפרמז'ן אגב, ניתן למצוא בחנויות בגרסתה "האמיתית" או כתחליף. אז תמיד בדקו את הרכיבים.

 *טיפ: תנו לילדים לנשנש אצבעות/פרוסות מוצרלה כחטיף ארוחת ביניים.

האפיה
באיטליה נוהגים לאפות את הפיצה בתנור אבן בטמפ' גבוהה. בתנור ביתי מומלץ לכוון מראש לטמפ' גבוהה (250-300 מעלות) ולאפות כ20- דקות, בהתאם לנדרש.

ומה מעל?  אפשר טונה, תירס, עגבניות שרי, פטריות טריות ואפילו ביצה קשה. ילדים בד"כ יעדיפו בדרך כלל פיצה עם תוספות פשוטות או בכלל ללא תוספות. זה המקום שלנו להפשיל שרוולים, לא להתעצל, ולהגיש ליד סלט או ירקות חתוכים. שימו לב שזיתים שחורים מקופסת שימורים בד"כ צבועים בגופרית ולכן פחות מומלצים.

קבלו מתכון מנצח!

מתכון מושלם לבצק פיצה מקמח מלא של גל גורן, השף והבעלים לשעבר של של פיצה "אוליו" בכרכור

ילדה מכינה בצק לפיצה

רכיבים

 1.2 קילו קמח מלא (בהכנה ביתית ממליץ על שטיבל מלא)

800 גרם קמח לבן

5 גרם שמרים יבשים

30 גרם סוכר

20 גרם מלח

15 גרם שמן קנולה

550 מ"ל מים קרים

אופן ההכנה

מערבבים קמח שמרים וסוכר ביחד.

מוסיפים מים קרים בקצב איטי ולשים כחמש דקות.

מוסיפים את המלח, לשים עוד חמש דקות ולבסוף מוסיפים את השמן. לשים עד לקבלת מרקם אחיד.

מוציאים את הבצק מכניסים לקערה עוטפים במגבת לחה נותנים לו לנוח בחוץ חצי שעה לאחר מכן מחלקים לכדורים של 200 גרם כל אחד עוטפים במגבת לחה ומכניסים למקרר למנוחה של שעתיים.

טיפ 1:
לפני הכנת הפיצה כדאי להוציא הבצק מהמקרר לחצי שעה על מנת שיהיה נוח לעבוד איתו.

טיפ 2:
השף ממליץ בחום עגבניות תמר מרוסקות של "mutti" האיטלקית.
באיטליה נוהגים לקטוף עגבניות לשימור בתאריכים מסוימים עפ"י העונה והאיכות ולכן טעמן עשיר יותר.
לגבי גבינה השף ממליץ לשימוש ביתי על גד מוצרלה 100% טבעית קשה ולגרד אותה בפומפיה.

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן