דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
מלפפון וחסה זה בריא, נכון? אז אם כל היום נאכל חסה נהיה בריאים? ופל זה לא בריא – אז אסור בכלל?
התשובה היא, בפשטות: איזון!
ההמלצות כיום מדברות על קבלת 15-30% מסך הקלוריות היומי מחלבון, כ-30% משומן והשאר מפחמימות. באופן טבעי הארוחות שלנו אמורות להיות קרובות לאיזון הזה. למשל כריך עם טחינה, ביצה וירקות / פסטה עם קציצות בשר ושעועית ירוקה בצד / מג'דרת אורז ועדשים עם טחינה וסלט. על פניו קל לשמר את האיזון כאשר אנו אוכלים ארוחות מלאות ומסודרות, וכפועל יוצא אנחנו יותר ערניים, בריאים, מרוכזים ורגועים.
אז למה בכל זאת יש לנו תחושה שאנחנו לא אוכלים מספיק מאוזן?
בפועל, בחיי היום יום, יוצא פעמים רבות שהתפריט היומי שלנו אכן יוצא מאיזון. אחת הסיבות לכך היא "ג'אנק פוד". "אוכל זבל" בתרגום חופשי, נטבע בתודעה – איך לא, בארה"ב של המאה ה-20, על ידי מייקל ג'ייקובסון, מנהל מרכז המדע לעניין הציבור. משמעותו – אוכל לא מאוזן. אוכל שמכיל בד"כ הרבה קלוריות, מעט חלבון, הרבה שומן בעיקר מסוג מוקשה ורווי והרבה פחמימה מסוג קמח לבן וסוכר. נוסף על כך יש בו כמות גדולה של רכיבי מזון שאינם מומלצים כגון מלח, צבעי מאכל, חומרים משמרים, קפאין חומרי טעם וריח ועוד תופינים שהמכנה המשותף שלהם הוא שהם זולים ומגרים חזק את החושים שלנו. במראה (שניצל כוכב או סוכרייה צבעונית למשל), בטעם ובריח. הפעלת חושים חזקה שכזו גורמת לנו לתחושת עונג גבוהה ולהתמכרות.
במחקר שנעשה על חולדות ב-2010 נמצא שאצל חולדות שצרכו ג'אנק פוד ללא הגבלה, ביחס לחולדות שצרכו תפריט בריא בלבד, מרכזי ההנאה במוח הפכו רגישים פחות, ובדומה למנגנון התמכרות לסמים, נדרש להן יותר ויותר מזון על מנת להגיע כל פעם לאותה תחושת הנאה. במוחן נמדדה ירידה ברמת הרצפטור לדופמין (דופמין = מוליך עצבי המופק במוח ואחראי על יכולות הקשב, הריכוז ומצב הרוח).
אז לא לתת בכלל?
כשמדובר בילדים שגדלים בעיקר על מזון מאוד מלוח, מאוד מתוק, מאוד יפה, מאוד מהיר (כן גם סבלנות היא נרכשת), מאוד שומני, סביר להניח שפחות יאהבו מזון מאוזן (למרות שתמיד אפשר להרגיל את החיך בהדרגה לטעמים שונים) וכך עלולים להתפתח אצלם חוסרים תזונתיים והשמנת יתר. יחד עם זאת אנו חיים בעולם בו ה"ג'אנק פוד" נמצא בכל פינה סביבנו, אם בסופר או בדוכני המזון, ומניעה של מזון זה לחלוטין עלולה ליצור תחושת חסך גדולה, בעיקר אצל ילדים, מה שעלול ליצור בעיות גדולות יותר מאלו שנגרמות ע"י אכילה מדודה של מזון פחות בריא.
קשה להצביע באופן גורף על מידת צריכה מסוימת של "ג'אנק פוד" שסבירה לכולם. אך בפירוש מומלץ לאזן. מחד- לאפשר גם סוגי מזון פחות בריאים, ומנגד – לשים לב למינון, ליצור גבולות, ולוודא שאין חריגה בולטת ויומיומית מההמלצות.
העולם הולך לכיוון בריא יותר
כיום הבריאות וחשיבות התזונה המאוזנת כבר אינה טרנד חולף, אלא מגמה מתמשכת וחיובית, שמובילים צרכנים מול התעשייה, בדרישה למזון איכותי ומזין. רשתות פאסט-פוד מציגות תפריטים עם ערכים תזונתיים משופרים ביחס לעבר. רשתות גדולות מצהירות על מהפיכות בריאות, ואפשר היום למצוא גם בחוץ מסעדות שמגישות מזון בריא ומזין. מול רשתות ה"פאסט פוד" קמה תנועת ה"סלואו פוד", שתומכת באכילת מזון מסורתי, שגודל בשיטות מסורתיות. בצהרוני משרד החינוך לא מאשרים שימוש במזון מעובד, מלחיות וקטשופ, בבתי ספר שונים נאסרה מכירה בקיוסקים של אוכל מעובד באופן לא בריא ושל ממתקים, והנושא לא יורד מהכותרות.
וזכרו – כשאתם בבית, הכי טוב לאכול אוכל שהכנתם בעצמכם. שם אתם שולטים באיזון של כמויות ושל רכיבי המזון.
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו