דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

כוחות הטבע בשלל צבעים

לא רק בפורים!

ירקות ופירות מכילים חומרים מזינים רבים: ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים המוכרים לכולנו.  בנוסף הם מכילים רכיבים בשם "פיטוכימיכלים", שהם כימיכלים טבעיים המגינים על הצמח. כשאנחנו צורכים אותם, גם אנחנו נהנים מסל ההטבות הבריאותיות שמספקים הפיטוכימיכלים, ובין היתר – מהשפעתם המגינה מפני מגוון מחלות. כל צבע בטבע מעיד על חומרים שונים שהוא מכיל, ועל השפעות מיטיבות שונות שלהם. חשוב לגוון בצבעים על מנת ליהנות ממגוון השפעות שמועילות לבריאות, ולאכול 7 מנות ירקות ופירות ביום.

פירות וירקות בצבעים

מהם הכוחות הטבעיים של הצבעים בפירות וירקות?

האדומים
מועילים לבריאות הלב, תורמים למניעת סרטן ומסייעים להאטת תהליכי הזדקנות

הסגולים
מסייעים להאטת תהליכי הזדקנות, מסייעים בספיגת מינרלים ומגנים מפני טרשת עורקים

הכתומים והצהובים
מסייעים להאטת תהליכי הזדקנות ולחיזוק מערכת החיסון ותורמים למניעת סרטן

הלבנים
תורמים לבריאות כלי הדם והלב ולחיזוק מערכת החיסון

הירוקים
תורמים לשמירה על הראייה, לחיזוק העצמות, לסילוק רעלים ומניעת סרטן

מה עם צבעי המאכל?

לגבי צבעי מאכל.. הסיפור שונה לחלוטין. מדובר בחומרים סינטטיים שחלקם מופקים מנפט ועלולים להכיל  חמורים מאוד מזיקים כמו בנזן או חומצות חנקתיות. הסיבה שמשתמשים בהם בתעשייה היא מחירם הזול ועמידות הצבע הגבוהה, בניגוד לצבעים טבעיים, המופקים מסלק או כורכום למשל.

יש מדינות שאסרו את השימוש בצבעי מאכל סינטטיים באופן גורף ויש מדינות, כמו ישראל, בהן מותר השימוש בהם. ילדים, יותר ממבוגרים, רגישים להשפעות השליליות של צבעי המאכל. השורה התחתונה: נכון שחלקם מזיקים יותר וחלקם פחות; כמובן גם הכמות אותה צורכים היא משמעותית. אך במקום לעשות מחקר מעמיק על סוג הצבעים בדגני בוקר, או על הצבע הירוק בו בחרתם לצבוע את בצק העוגה – נסו פשוט להמעיט ולהימנע.

כיום קיימים מגוון מיני מזון עם צבעי מאכל טבעיים או ללא צבעי מאכל בכלל, ואלו מומלצים יותר.

עוד אפשרות היא לנסות להכין לבד בבית צבעי מאכל.

הכנת צבעי מאכל טבעיים בבית:
מבשלים במים ירקות, לפי הצבע שרוצים להפיק: סלק, כורכום, כרוב סגול, עלי תרד, גזר וכד'. כשהירק מתרכך טוחנים אותו וסוחטים דרך בד את המיצוי לסיר. את המים הצבועים שבסיר מצמצמים על האש ואפשר להוסיף להם סוכר להסמכתם.

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן