דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
הגיע זמן החגיגה וההתרגשות בשיאה. עוד רגע יגיעו כל הילדים. ואתם ההורים רק רוצים שלילד ולאורחים יהיה הכי כיף שאפשר. האם הרצון שלנו לעשות את הילד שמח בהכרח עובר דרך הממתקים והתופינים? ומה אם הרצון הזה סותר את העקרונות היומיומיים שלנו? יש דרך לרצות את הילדים גם באופן שאינו מזיק לבריאותם? אולי יש דברים שמותר רק ביום הולדת, וזה בסדר?
אז כל הורה וההתמודדות שלו עם הסוגיות. יש מי שמעדיפים שולחן מתוקים צבעוניים, מפל שוקולד, עוגת 4 קומות מעוטרת בבצק סוכר ו-20 סוגי חטיפים… לעומתם יש מי שיערוך שולחן בריאות. וכמובן שיש דרך ביניים, מתפשרת, למשל תפריט שיש בו גם עוגה וגם פירות.
בלי לבחור בשבילכם את הדרך הנכונה, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לנהל את דילמת הכיבוד ביום ההולדת של ילדכם:
עוגה 1
בהחלט מפתה להכין לילדים עוגה צבעונית ויפיפייה לבקשתם. עוגת סמי הכבאי, עוגת ברצלונה וכו'. לא ארחיב כאן לגבי נזקי בצק הסוכר והקצפות הצבעוניות הידועים לכל. אבל אפשר להיכנס לגוגל תמונות, ולקבל רעיונות איך להכין עוגה נאה לעין בעזרת תבנית יפה, חיתוכים מתאימים, הוספה של עוגיות ופירות…אם קצפת אז אפשר וניל או שוקולד, ללא הצבעים המזיקים. ועוד רעיונות יצירתיים.
לחילופין ניתן להכין קישוטי בצק סוכר שניתנים להסרה. סמי הכבאי יכול להרהיב בצבעוניותו, ולאחר טקס הנרות אפשר להשאיר רק עוגה וקצפת, ולהסיר את האלמנטים הדקורטיביים מבצק סוכר.
אופציה שלישית – להשתמש בצבעי מאכל אמיתיים שמכינים מירקות.
עוגה 2
מעבר לצבעים והקישוטים יש כמובן גם את מרכיבי העוגה. גם פה יש הרבה מקום לגיוון. אפשר שוב את עוגת השוקולית. אבל לא חייבים… לגמישי המחשבה – ניתן להכין עוגה בטעם שוקולד טעימה ונהדרת מעדשים שחורות (מתכון בסוף) או מקמח חומוס. ואפשר גם בקלות לשלב קמח כוסמין מלא במתכונים קיימים לעוגות. ההמלצה שלי היא להחליף 50% מהקמח הלבן לקמח מלא ואז פחות מרגישים בשינוי. אפשר גם לצאת מה"שטנץ" ולהכין עוגת תפוזים או גבינה. וכמובן שאפשר ורצוי להשתמש בשמן ולא במרגרינה. אם רוצים ממש להשקיע אפשר גם שמן בכבישה קרה.
קבלת פנים
כשמגישים לי תפוח אני אוכלת אותו בשמחה. כשמגישים לי צלחת מעוצבת של פירות או ירקות בצורות וחיתוכים שונים – אני שמחה כפליים. ילדים אוהבים במיוחד אוכל צבעוני ושמח. הכינו רכבת ירקות מפלפלים, שיפודי ירקות, מנדלת פירות, דולפינים מבננות ועוד. אפשר לחפש רעיונות בגוגל-תמונות.
נשנושים
אפשר להכין לבד – מאפינס תירס, בית לזית, לחמניות גבינה טריות, פיצה ביתית, בורקס ביתי, תירס חם וכדומה.
בכל זאת רוצים להגיש חטיפים?
בסדר גמור. אבל כדאי לעשות שיעורי בית. בין כל החטיפים ישנם עתירי שמן, מלח וצבעי מאכל. וישנם הפחות מזיקים. אלה הם הפתי בר, בייגלה, במבה, חטיף תפו"א אפוי, גריסינים, קרקרים מחיטה מלאה, פופקורן ביתי. ואם רוצים לגוון עם עוד חטיפים, אפשר לשקול ולהחליט על קווים אדומים. ללא מרגרינה? ללא נחשי גומי? אולי ללא צבעי מאכל למיניהם? לשיקולכם.
שקית הפתעה
כשהייתי קטנה לא היה שולחן עמוס ממתקים. כל ילד קיבל בסוף יום ההולדת שקית הפתעה עם סוכרייה ובמבה וביסלי מעורבבים. כמה שמחה הייתי לקבל דווקא ביסלי בצל כדי שאכל להניח בתוכו את הבמבה. והנה בשנים האחרונות יוצא לי לראות יותר ויותר את המנהג הזה חוזר. בעיניי זה פתרון מושלם. במקום שולחן עמוס בכמויות בלתי נגמרות של חטיפים, אפשר לתת לכל ילד שקית או כוס אישית עם חטיפים.
שתייה מתוקה
אצלי באופן אישי הכלל ביום יום הוא "רק מים". אבל ביום הולדת יש לי חשק להגיש גם שתייה ממותקת. אז אפשר להכין לבד מים בטעמים (פשוט שמים תרכיז פטל במינון נמוך ויש לנו מים בטעם פטל במקום מיץ פטל). או פשוט לרכוש מים בטעמים ולא מיץ רגיל . ואפשר גם להכין לבד לימונדה, או לסחוט מיץ טבעי.
סוכריות ושוקולדים
במידה ומחליטים להגיש סוכריות או שוקולד, אני ממליצה לעשות זאת בסוף האירוע, מכיוון שאכילת סוכרים מעוררת אנרגיה ועלולה ליצור אי שקט בקרב הילדים. אגב, מבין השוקולדים והסוכריות ניתן למצוא בבתי טבע סוכריות ללא צבעי מאכל ושוקולדים בריאים יותר.
לסיכום, כרגיל, הכל שאלה של מינון
הילד מתחנן לעוגה עם בצק סוכר? הילדה רוצה לחלק סוכריות? כמו בשאר תחומי החיים, הכול עניין של מינון. קבעו כללים יחד עם הילדים, אמרו להם מה חשוב לכם והם יגידו מה חשוב להם. תנו להם לבחור מה הכי חשוב להם והורידו מינונים במקום אחר. מצאו פתרונות יצירתיים יחד .
מתכון לעוגת עדשים שחורות, ללא גלוטן
2 כוסות עדשים שחורות מבושלות טחונות עם מעט מים (בערך כוס ורבע עדשים לפני בישול)
1 כוס סילאן
4 ביצים
2 כפות שמן קוקוס
2 כפות אבקת קקאו
1 אבקת אפייה
1 כפית תמצית וניל
מערבבים הכול ואופים ב-180 מעלות כחצי שעה או עד שהקיסם יוצא יבש. מומלץ להכין בתבניות קאפקייקס וכך המרקם דומה לסופלה שוקולד.
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו