על תחליפי החלב

על תחליפי החלב

רבים היום מעדיפים משקה חלב צמחי על פני חלב פרה, וצריכת תחליפי החלב עולה עם השנים. זה נובע ממניעים שונים. אידיאולוגיים, בריאותיים – כמו אי סבילות ללקטוז או אלרגיה לחלבון חלב, או כל מיני סיבות אחרות. (לקריאה בהרחבה על אי סבילות ללקטוז, והאם כדאי לוותר על צריכת מוצרי חלב).

בואו נעשה קצת סדר – איך לבחור נכון משקה תחליף לחלב.

זה לא חלב!
אין דבר כזה "חלב סויה" או "חלב שקדים". חלב הוא הנוזל שמייצרות נקבות היונקים  לאחר ההמלטה או הלידה.  קיימים תחליפי חלב, שהם משקה המופק מסויה, שקדים, שיבולת שועל, קוקוס, אורז וכדומה.

רכיבי המשקה
בחלק מתחליפי החלב נראה רשימת רכיבים מצומצמת וקצרה. באחרים יש לא מעט תוספות. חשוב לקרוא מה מכיל המשקה. נעדיף  לראות שהמוצר ממנו מכינים את המשקה הוא המרכיב העיקרי, וכי יש פחות סוכר וחומרים מוספים.

ערכים תזונתיים
קראו את הערכים התזונתיים. השוו בעיקר בין כמויות חלבון, סידן, כמות כפיות סוכר, ויטמינים ומינרלים.

אז איזה תחליף עדיף?
קשה להמליץ על מוצר כזה או אחר, מכיוון שקיימים בשוק מגוון כל כך גדול של מוצרים ולהם דרגות שונות של איכות ותוספים. לצורך העניין, ניתן למצוא תחליפים עם ובלי סוכר, עם ובלי תוספת סידן ובטווחים שונים של תכולת חלבון. עם זאת נכון לומר כי באופן כללי משקה סויה הכי דומה בערכיו לחלב פרה, ומכיל לרוב כמות כמעט זהה של סידן וחלבון, הגבוהה ביחס לשאר התחליפים. בנוסף, החלבון של הסויה נחשב "מלא"  (מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות) .לכן, בחירה של משקה סויה ללא סוכר ותוספים עדיפה על שאר תחליפי החלב.

ותמיד יש גם את האופציה הביתית
אם נרצה משקה תחליף חלב ללא חומרים מוספים, לא מעובד, ושאנחנו יודעים בדיוק מה הוא מכיל – הכי מומלץ להכין בבית. זה אפילו די פשוט! יש הרבה מאוד מתכונים ברשת. ועוד אחד כאן, כמובן.

יותר בריא מחלב  פרה?
חשוב לזכור שצריכת תחליפי החלב מאוד טרנדית היום. כמו שכתבתי בהתחלה – יש סיבות טובות להשתמש דווקא בתחליף, אך בהחלט לצריכת חלב פרה יש הרבה יתרונות בריאותיים. על היתרונות הבריאותיים של שתיית חלב הפרה ניתן לקרוא פה- ארץ זבת חלב – על מיתוסים ועל היתרונות התזונתיים של חלב ומוצריו.

מתכון ביתי טעים, פשוט להכנה ומזין של משקה על בסיס קשיו

עם מתיקות טבעית וטעם אגוזי, עשיר במגוון מינרלים, ויטמיני B, חומצות שומן בלתי רוויות.

  • להכין מראש כוס  אגוזי קשיו שבורים, מושרות במים כ-12 שעות.
  • לסנן מהמים ולהכניס למערבל עם כ-1.5 כפות דבש \ מייפל טבעי \ סילאן , 3.5 כוסות מים ואפשר גם קצת קינמון או תמצית וניל טבעית למי שאוהב.
    מערבלים עד מרקם חלק.
  • את התערובת שופכים דרך חיתול בד לקערה ואפשר גם לסחוט מעט את הנוזלים שנשארו בחיתול.

את המשקה המוכן ניתן לשמור במקרר 3-4 ימים.

רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים
דבר התזונאית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים.

יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם.

בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין:
״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים להישאר מעודכנים?

הירשמו לניוזלטר ותיהנו מתוכן איכותי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן