דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
אגוז המלך הוא ללא ספק אחד ה"מלכים".. הוא נודע בעיקר בזכות תכולה גבוהה של אומגה 3 אך מעבר לכך מכיל גם כמות יפה של וויטמין E, נחושת, אשלגן, מגנזיום, סידן, ברזל ונוגדי חמצון. גלו את מלך האגוזים
לקראת הפסח ובכלל, אגוז מלך הוא מוצר שמומלץ שנכניס לתפריט היומי שלנו. במטבח נשתמש בו בעיקר כמוצר בריאות המוסיף לקינוחים ולסלטים בטעמים עשירים וערכים תזונתיים גבוהים.
אמנם האגוז מכיל 85% שומן אך רובו שומן בלתי רווי בעל אפקט חיובי. הכוכבת העיקרית שיש באגוז המלך היא חומצת השומן האלפא-לינולנית (אומגה 3) אותה הגוף אינו מסוגל לייצר וחייב לקבל אותה מהמזון. כדי להגיע לדרישה היומית המומלצת של אומגה 3 יש לצרוך כ-5 אגוזי מלך ביום. חומצת שומן אומגה 3 בין היתר נקשרת לתפקוד תקין של המוח, מניעת אלצהיימר, שיפור כושר הקשב והריכוז, אפקט נוגד דלקת כנגד מחלות דלקתיות של הגוף, מניעת מחלות לב ותורם לאיזון רמות כולסטרול וטריגליצרידים בדם, השפעה נוגדת דכאון ועוד. איפה עוד יש אומגה 3 פרט לאגוזי מלך? זרעי פשתן וצ'יה, דגי ים, שמן קנולה, טונה וסרדינים.
שימו לב. מומלץ שלא לקלות או להמליח את האגוזים (וכך גם את שאר הפיצוחים) ולשמור אותם בהקפאה/קירור על מנת לשמר את מקסימום הערכים התזונתיים של האגוזים.
קחו תמר, חתכו לחצי, הוציאו את החרצן ושימו חצי אגוז מלך בפנים. שילוב של אגוז מלך עם תמר מעשיר את הטעם והערך התזונתי וגם מוסיף לתחושת השובע ומאט את עליית הסוכר בדם. באופן כזה, ובכלל בשילוב של פרי ואגוז, אנו תורמים לאיזון רמות הסוכר בדם. עוד דרך מצוינת לשלב תמרים ואגוזים היא בהכנת רול תמרים עם אגוזים שבורים ושאר הפתעות. מתכון בהמשך.
רוצים להעשיר את הסלט בטעמים וערכים תזונתיים? אפשר לפזר אגוזי מלך מעל ואפשר גם לגוון ולרכוש שמן אגוזים בכבישה קרה לתיבול הסלט.
אלרגיה לאגוזים היא אלרגיה נפוצה ובעלת תסמינים שעלולים להיות קשים. לאחר החשיפה לאגוזים עלולים להתקיים תסמינים כגון גירויי/צריבה בקנה הנשימה, פריחה, נפיחות, כאבי בטן, הקאות, חולשה או תופעות חמורות יותר כגון עלפון או שוק אנפיקלקטי. כל תסמין, גם קל מחייב בדיקה ומעכב שכן עלולה להופיע תגובה חריפה יותר כעבור מס' שעות. האבחנה לאלרגיה כוללת תבחיני עור ובדיקות דם. במידה וקיימת אלרגיה לאגוז מלך יש אפשרות שהאלרגיה כוללת עוד מספר אגוזים כגון אגוז פקאן או בוטנים אך אין זה מחייב ויש לשים לב לנושא.
אלרגיה לאגוזים עשויה לעבור לאחר גיל 5 אך במקרים רבים היא נשארת לכל החיים.
לא מומלץ לתת לילדים אגוזים בצורתם השלמה לפני גיל 5 בגלל סכנת חנק. מומלץ וניתן לחשוף את הילדים לאגוזים בצורת ממרח כחלק מקינוח כאשר האגוזים טחונים.
לוקחים 15 תמרים מגולענים, חצי כוס טחינה, 2 כפות שמן קוקוס וכף שטוחה קקאו. שמים כדקה במעבד מזון. מוסיפים לתערובת כוס שברי אגוזים/שקדים/אגוזי לוז/פיסטוקים (ניתן לטחון קלות במעבד מזון). לוקחים נייר כסף ומניחים עליו נייר אפייה. את התערובת מניחים על נייר האפייה ומכינים רול . את הרול מגלגלים בשומשום/ שקדים טחונים/קקאו ופורסים לחתיכות בגודל סושי. שומרים בקירור עד ההגשה.
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו