שואלים את רחלי
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

רחלי קורנברג בן שלום, דיאטנית קלינית
תזונאית הבית של לאנץ טיים

באיזה גיל אפשר להתחיל בדיאטה?

מ', אמא לילד בן 12, חושבת שבנה במצב של עודף משקל, ושואלת אם ניתן להתחיל תהליך של דיאטה בגיל זה.

יד של אמא אוחזת בידיים של ילד

הי.

ראשית חשוב שאנו, ההורים, נזכור כי תהליך של ירידה במשקל הוא מורכב. הוא דורש שינוי הרגלים, המון כוח רצון ולעיתים גם שינוי סולם הערכים המשמעותיים לילד. מבנה והרכב הגוף שלנו הוא נגזרת של הגנטיקה של האדם ושל הרגלי החיים שלו. כלומר יש נתונים שבשליטתנו, ויש פקטורים שאין לנו כל שליטה עליהם.

את הרגלי החיים אנחנו רוכשים במידה רבה מההורים והסביבה בה אנו חיים. ולכן הורה שמעוניין שהילד ירד במשקל – עליו לדאוג ראשית לכל לסביבה תומכת בריאות בביתו שלו. לנו כהורים יש הרבה מה לעשות בנידון עוד לפני שנפנה לילד לנקוט פעולות כלשהן.

מומלץ לפנות להדרכה מדיאטנית כיצד לעודד את הילד לשינוי הרגלים וניהול אורח חיים בריא, ללא פגיעה בתהליכי גדילה והתפתחות. אגב, יכול להיות שמה שנראה בעיני ההורים כעודף משקל – לא בהכרח נחשב לכזה באופן מקצועי, ויש לוודא גם את הנקודה הזו.

שינוי הרגלים (שינוי בהרכב התפריט, שעות אכילה, פעילות גופנית, אכילה רגשית וכו') יכול לעיתים להתקל בהיעדר הצלחה. זו עלולה להתלוות בתחושות של כישלון, ובעקבות אלה עלולה להווצר אווירה של מתחים בין בני הבית. התהליך יהיה פשוט ונכון יותר כשהילד והמשפחה בשלים לכך.

אם כך – יש להכנס לתהליך כזה באופן מודע ומשותף עם הילד רק בשלב בו הילד בשל לכך רגשית, ובכל מקרה עם ליווי מקצועי, בד"כ לא לפני גיל ההתבגרות. עד אז ניתן מומלץ לפנות להדרכה הורית בלבד.

איך נדע מתי קיימת בשלות לתהליכי שינוי אצל ילדים?

  • ראשית – העניין בא מהם. הם מביעים את רגשותיהם ואת הרצון לבצע שינוי בחייהם.
  • הם מסוגלים להבין את הרצונות שלהם, מדוע הם רוצים את השינוי, ומבינים ולאיזה ערך משמעותי בחייהם זה מתקשר ("להיות חתיך" למשל אינו ערך משמעותי בחיים. שייכות למסגרת חברתית, קבלה עצמית או בריאות – הם ערך משמעותי).
  • ניכר שהילדים מבינים במה כרוך התהליך ומוכנים לכך (התמדה, קבלת אי ההצלחה ותחושת כישלון כחלק מהדרך להצלחה, מוכנים לליווי מקצועי, נערכים לתקופה פנויה שתאפשר להתרכז בתהליך, שינוי מסגרת ההתנהלות היומית ועוד)

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


שאלות נוספות לרחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן