מקיאטו חזק
אלי מלכה
אלי מלכה

תודה לכל המשיבים

ארוחה משפחתית שחור לבן

תודה שאפשרתם לנו הצצה קטנה למטבח אצלכם בבית… היה לנו חשוב לבדוק את הרגלי התזונה בבתים בישראל, כדי לבדוק את עצמנו, ואת האוכל שמקבלים ילדי הצהרונים. אז עשינו סקר פייסבוק בנושא. תודה למעל ל-500 ההורים שהשתתפו וענו בגילוי לב! עכשיו, בואו ונשתף אתכם בתוצאות ובתובנות.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב google
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email

נתמקד ב-4 מהשאלות בסקר, ובמה שענו ההורים:

האם אתם מתבלים את האוכל על פי תחושה, או על פי מתכון מדויק?
כ-7% מתבלים במדויק עפ”י מתכון. כל השאר – 93% מהעונים – לא מדייקים בכמויות, אלא מסתמכים על רגש ותחושה.

כאשר אתם מכינים לבד שניצלים – איך אתם מכינים אותם?
1.6% מהעונים לא מכינים אף פעם שניצלים בבית; 5.6% אופים את השניצלים בתנור; 21.8% לפעמים מטגנים ולפעמים אופים; רוב מוחלט של מכיני השניצלים – 71% – מטגנים.

האם אתם משתמשים באבקת מרק לתיבול?
קצת פחות מרבע מההורים ענו שאף פעם לא משתמשים אצלם בבית באבקת מרק לתיבול; כל השאר משתמשים לפעמים (54.8%), או משתמשים על בסיס קבוע (20.7%).

האם אתם קונים בשר טחון, או טוחנים לבד בבית?
הרוב המוחלט – מעל 78% – קונים טחון; השאר טוחנים תמיד לבד בבית (6.2%), או לפעמים ככה ולפעמים ככה (15.3%).

האם אתם מתבלים את האוכל על פי תחושה, או על פי מתכון מדויק?

כ-7% מתבלים במדויק עפ”י מתכון.
כל השאר – 93% מהעונים – לא מדייקים בכמויות, אלא מסתמכים על רגש ותחושה.

על פי מתכון מדויק, 6.80%

דיאגרמה אופן תיבול

פחות או יותר… לפי רגש, 93.20%

כאשר אתם מכינים לבד שניצלים – איך אתם מכינים אותם?

1.6% מהעונים לא מכינים אף פעם שניצלים בבית
5.6% אופים את השניצלים בתנור
21.8% לפעמים מטגנים ולפעמים אופים
רוב מוחלט של מכיני השניצלים – 71% – מטגנים

לפעמים מטגנים ולפעמים אופים,21.8%

לא מכינים בבית,1.6% אופים בתנור,5.6%

דיאגרמה - אופן הכנת שניצלים

מטגנים, 71.00%

האם אתם משתמשים באבקת מרק לתיבול?

קצת פחות מרבע מההורים ענו שאף פעם לא משתמשים אצלם בבית באבקת מרק לתיבול.
כל השאר משתמשים לפעמים (54.8%), או משתמשים על בסיס קבוע (20.7%).

כן, על בסיס די קבוע, 20.72%

אף פעם לא, 24.50%

דיאגרמה - שימוש באבקת מרק

לפעמים, בשביל להעשיר את הטעם, 54.78%

האם אתם קונים בשר טחון, או טוחנים לבד בבית?

הרוב המוחלט – מעל 78% – קונים טחון
השאר טוחנים תמיד לבד בבית (6.2%), או לפעמים ככה ולפעמים ככה (15.3%)

תמיד טוחנים לבד,
6.22%

לפעמים ככה ולפעמים ככה
15.26%

דיאגרמה בשר טחון

קונים טחון, 78.51%

מה קורה אצלנו בלאנץ טיים?

תיבול

כשמכינים אוכל למבוגרים, אפשר אולי ללכת עם הרגש בתיבול. אבל המטבח שלנו פונה לחך של הילדים. זהו חך רגיש מצד אחד, ושמרן מצד שני. קצת שונה מהטעם שהילד מכיר ורגיל – עלול להיות בעיה מבחינתו. לכן חשוב לנו למדוד בדיוק כמה לתבל, כדי לקלוע לטעם המוכר של המנה. על הדרך – אנחנו מוודאים שאין חריגה מהסטנדרט שקבענו. מינימום סוכר, מינימום מלח, אפס אבקת מרק (תיכף נגיע לעניין הזה) וכו’.

באופן אישי אני ממליץ למי שמכין אוכל לילדים, לדייק במידת האפשר עם תיבול. חשוב לזכור שטעם בעיקרו הוא דבר נרכש. במרבית המקרים, עם מעט תחכום ועם תשומת לב לעניין, אפשר להרגיל את הקטנטנים למינונים לא מזיקים של רכיבים שונים – בעיקר סוכר ומלח. אבל חייבים פה עקביות ודיוק.

שניצלים

כנראה המנה העיקרית הכי אהובה על הילדים… אני מכיר הורים שכשרוצים לשכנע את הדרדק לאכול שיפוד, הם יציגו לו אותו כשניצל על מקל. וחזה עוף או נתח פרגית, יקבלו גם שם של שניצל כלשהו. כמעט לכל ילד כבר יושב במודעות שהוא אוהב שניצל. גם אם הוא לא סגור על זה, זה מה שהוא ישמע מהחברים, ובדרך כלל גם הוא יטמיע את זה.

אז אני זורם, ואומר שזה מעולה. ניתן לילד את מה שהוא רוצה, אבל בגרסה בריאה. ואיך עושים שניצל בריא יותר? אופים בתנור במקום לטגן. ככה בקלות השארנו לילד את המנה שהוא אוהב, והפחתנו באופן קריטי שומן, טריגליצרידים, רדיקלים חופשיים… כל מיני מרכיבים שממש לא טובים לבריאות.

והייתי ממש שמח אם גם הורים בבית יאמצו את אופן ההכנה הזה. גם כי זה יותר בריא, וגם כי יהיה לנו קל יותר להציע את האופציה הזו לילדי הצהרון, אם הם יכירו אותה גם מהבית.

אבקת מרק

מונוסודיום גלוטמט מזיק יותר או פחות, יש אבקות שמכילות יותר או פחות מלח… אנחנו קבענו בפשטות – באוכל שלנו אין בכלל אבקת מרק! אנחנו מעמיקים את הטעם עם תבלינים שאינם מזיקים. חוץ מזה – אנחנו חושבים חינוך תזונתי. באמצעות האוכל שלנו אנחנו שואפים להרגיל לטעמים מתונים, ולמנוע הרגלים של חיבה למלוח או לטעם הדומיננטי של אבקות מרק.

בשר טחון

כשזה קשור לאוכל – אני פשוט חייב להיות בשליטה מלאה. לכן בנינו בזמנו את בית האריזה שלנו לירקות. ואח”כ התחלנו לעבוד עם חקלאים שלנו, בחלקות גידול שלנו. לכן גם התחלנו לייצר בעצמנו מנות מיוחדות – ללא גלוטן וללא אלרגנים. כי טריות היא קריטית באיכות המוצרים, וככל שנחלוש על יותר שלבים – כך נקצר זמנים בתהליך ונבטיח הגעה מהירה יותר של האוכל לצלחת. ככה גם נוודא את איכות מוצרי הגלם ואת תנאי הטיפול בהם.

בדיוק לפי אותו עיקרון, את הבשר הטחון שלנו טוחנים במיוחד עבורנו. אנחנו בוחרים את מוצר הגלם ומקפידים על איכותו. אנחנו מפקחים על תנאי העבודה, ומוודאים שהם אידיאליים. מבחינת סניטריה, מבחינת טמפרטורת סביבת העבודה. הכל בדיוק לפי הדרישות של אנשי המקצוע שלנו – השפים, התזונאית, מנהל בקרת האיכות. כשזה בשליטה ובידיים שלנו – כל דרישה מיושמת באופן מיטבי.

אז מה נסגר?

עברנו על ממצאי הסקר, ורצינו לראות אם האוכל שלנו עומד בסטנדרטים של הבישול הביתי, למרות שהוא מיוצר מידי יום עבור אלפי ילדים. והאמת, גיליתי שאני יכול לטפוח לעובדי לאנץ טיים על השכם. כי בגלל האחריות אנחנו מדקדקים אפילו יותר ממה שנהוג ברוב הבתים. ועם שיתוף הפעולה שיש לנו עם הקהילה, עם הצוותים החינוכיים ועם ההורים, כולנו יכולים להיות רגועים ומסופקים.

להתפלגות המלאה של תוצאות הסקר (קובץ PDF) לחצו כאן »

אלי

איירון מן, ישרא מן, אוטוטו סופרמן, רץ, רץ, רץ, כל הזמן בתנועה, ככה בספורט, ככה בחיים, ככה בעסקים.

אבא, ספורטאי וקולינר. איש ברזל עם לב של צמר גפן מתוק. אוהב ילדים, אוהב אוכל טוב, אוהב ספורט, ובעיקר, אוהב לשלב בין כל הדברים שהוא אוהב.
שם, בריצות הארוכות, ברגעים הצלולים האלה כשיש לך זמן לחשוב ולחשוב ולחשוב, שם נולדה ה׳האפי פוד׳, הרוח של לאנצ׳ טיים, תפיסה של אופטימיות ושל שמחת חיים, תפיסה שאומרת שעובדים שמחים עושים מטבח שמח, ומטבח שמח עושה אוכל שמח, ואוכל שמח עושה ילדים שמחים. פשוט.
זה אלי וזו לאנצ׳טיים.
נעים מאד…

רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים של אלי