דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
חשבתם פעם למה כל המוצרים מסומנים בערכים ל-100 גרם? במה כדאי להתמקד כדי לדעת האם המוצר מומלץ או לא? והאם ניתן לדעת האם מזון מכיל מוצר אלרגני? הנה מספר כללי אצבע שיקלו עליכם לגשת לנושא
"רכיבים"- איך אפשר לקרוא את זה?
כל מוצר מורכב מכל מיני רכיבי מזון. חלקם בריאים יותר וחלקם פחות, חלקם טבעיים וחלקם לא. הכלל הראשון אותו יש לדעת הוא שכשניגשים למוצר יש להסתכל ברשימת הרכיבים שלו.
תאריך ייצור ותאריך אחרון לשימוש
יש ערך גבוה מאוד לטריות המנה. ככל שתפוח יאכל סמוך לקטיפתו הוא יכיל יותר ויטמינים ומינרלים. ככל שדג יאכל טרי יותר- יהיו בו יותר אומגה 3 ויוד. בחרו מוצרים עם תוקף חיי מדף קצרים (יכול להעיד על כך שהוא עם מעט חומרי שימור) וכמה שיותר סמוך לתאריך הייצור שלו. ככל שיתקרב תאריך התפוגה, כך יותר סיכוי שהא איבד מערכו ומכיל יותר חיידקים.
"ערך תזונתי"
בכל העולם רושמים על גבי אריזות המזון את הערך התזונתי ל-100 גרם או ל-100 מ"ל. מדוע דווקא ל-100 גרם ולא כל מוצר בהתאם למנת ההגשה המשוערת ליצרן? הסיבה הינה פשוטה – על מנת שנוכל להשוות בקלות בין המוצרים. יש לשים לב שרוב המוצרים אינם נמכרים באריזות של 100 גרם אלא בכמויות שונות ולכן יש לערוך חישוב מתאים- למשל אם יש במוצר 120 קק"ל ל-100 גרם אך הוא מכיל 50 גרם באריזה, במוצר יהיו 60 קק"ל בלבד. חברה שמעוניינת בכך יכולה גם להקל יותר על הצרכן ולרשום ערכים תזונתיים למנת הגשה. בסימון התזונתי יש ערכים שחובה לציין, כמו פחמימות וחלבונים, ויש שהם רשות של היצרן, כמו אומגה 3 או מגנזיום. החוקים שונים במקצת בין מדינות.
הנתונים המרכזיים שחובה לציין על האריזה הם: קק"ל (אנרגיה), פחמימות, חלבונים, שומנים ונתרן. אם במוצר יש מעל 2% שומן יש לציין גם שומן רווי, שומן טראנס וכולסטרול. בשלב זה פרוט נוסף כמו סיבים תזונתיים, כמות סוכרים מתוך סך הפחמימות וכמות ויטמין או מינרל מסוים, הינו בגדר רשות של היצרן.
חוק סימון אלרגניים?
כ-5% מהאוכלוסייה סובלי מאלרגיות למזון. מיני המזון הנפוצים שעלולים לגרום אלרגיה הם: חלב, סויה, בוטנים, ביצים, שומשום, אגוזים, שקדים, דגים, פירות ים, קטניות ופירות שונים. כיום אין חוק אשר מחייב את חברות המזון לציין על גבי המוצר אזהרות מידע לאלרגניים, והסימון הוא התנדבותי בלבד. נושא חקיקת הסימון התזונתי של האלרגניים נמצא בתהליך כבר זמן רב ועבר טיוטות רבות. הקושי בהחלטה הסופית נובע מנושא הגדרת התכולה. על אריזת מוצרים רבים שלא מכילים אגוזים, למשל, רשום כי עלולים להכיל אגוזים, בגלל החשש שיהיו שאריות בפס הייצור של המוצר, אם למשל באותו מפעל משתמשים באגוזים בפס ייצור מקביל. יוצא מכך בפועל שבעלי אלרגיות נמנעים מהרבה מוצרים שעלולים להכיל את המזון האלרגני שלהם, למרות שאין את הרכיב במוצר. כך גם לגבי מסעדות אשר מפרסמות שמנה מסוימת עלולה להכיל רכיב אלרגני, למרות שאין אותו במוצר.
לגבי גלוטן החקיקה שונה. בשנת 1996 יצא חוק סימון מוצר אשר מכיל גלוטן. מוצר שהוגדר "ללא גלוטן" הוא מוצר שיש בו אפס גלוטן. הגדרת החוק הזו הגבילה את כמות המוצרים ללא הגלוטן בשוק כיוון שבחלק המוצרים היה חשש לעקבות גלוטן והם לא אושרו לפרסום כמזון "ללא גלוטן". החוק עבר שינוי ב- 2011 וכיום מזון מוגדר כמזון "ללא גלוטן", כאשר שיעור הגלוטן בו אינו עולה על ppm 20 (כמות מזערית) וכך נפתח צוהר לחברות רבות לפתח מוצרים זולים יותר.
רוצים את זה קל יותר? חפשו את תו "אפשריבריא"
עוד דרך לחסוך לצרכן זמן מיותר בסופר היא חיפוש תו "אפשריבריא" על המוצר. באגף המאפים בסופר תוכלו למצוא לחמים ולחמניות עם הסימון אשר מעיד שהמוצר עומד בתנאים הבאים:
השאיפה היא שבהמשך יהיה סימון בולט ואחיד על גבי כל המוצרים, בדומה לסימון על הלחם, על מנת להקל על הצרכן. סימונים כאלה כבר קיימים ברחבי העולם המערבי, אם זה בסימון כמות הערך התזונתי ביחס לכמות ההמלצה היומית (למשל שהמוצר מכיל 1/3 מכמות הצריכה המומלצת היומית של סידן) ואם זה סימון בצבעי רמזור את הערכים המתאימים או החורגים מההמלצה ( למשל מוצר המכיל מעל 400 מ"ג נתרן ב-100 גרם יסומן באדום).
להמשך קריאה על תקנות הגנה על בריאות הציבור (מזון ) (סימון תזונתי) 2017 מתוך אתר משרד הכלכלה, לחץ כאן >>
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו