דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים
כשבוחנים לעומק, ניתן להבחין ב קווים הדומים ל"דיאטה הים-תיכונית" הנפוצה באזור כרתים, יוון ודרום אטליה. מן הסתם זה מתקשר לעובדה שבאזורים אלו קיימת תוחלת חיים גבוהה ותחלואה נמוכה של מחלות כרוניות, וכן למחקרים שהראו שהדיאטה הים-תיכונית עשויה להפחית סיכון לסוכרת, אלצהיימר, סרטן, מחלות כלי דם ולב.
באופן כללי ההנחיות החדשות של משרד הבריאות מאוד דומות למה שאנו מכירים עד כה: לאכול מזון טרי ולא מעובד, להרבות בירקות ופירות, להרבות בקטניות ודגנים מלאים, לחלק את סך האכילה היומית ל- 5-6 ארוחות קטנות ומזינות, לצרוך דגים, להגביל את כמות החטיפים השבועית ועוד.
מה בכל זאת חדש?
שני שינויים מהותיים בולטים ממשיכים מגמה שמדוברת רבות בשנים האחרונות:
ערכים ל-100 גרם | חלב פרה 1% מועשר בסידן וויטמינים | משקה סויה 1.4% מועשר בסידן ווטימינים |
אנרגיה (קק"ל) | 45 | 38 |
חלבון (גרם) | 3.3 | 3.3 |
סידן* (מ"ג) | 180 | 120 |
ויטמין *D (מק"ג) | 1 | 0.75 |
ויטמין B12 (מק"ג) | 0.32 | 0.4 |
שומנים (גרם) | 1 | 1.4 |
מתוכם שומן רווי (גרם) | 0.6 | 0.3 |
כולסטרול (מ"ג) | 3 | פחות מ-2.5 |
ערכים ל-100 גרם | קציצת עוף | קציצת עדשים |
אנרגיה (קק"ל) | 168 | 162 |
חלבון (גרם) | 11.23 | 8.3 |
פחמימה (גרם) | 11.84 | 18.2 |
שומן (גרם) | 8.4 | 5.2 |
מתוכו שומן רווי (גרם) | 1.85 | 0.8 |
כולסטרול (מ"ג) | 20.4 | פחות מ-2.5 |
נתרן (מ"ג) | 392 | 332 |
פחות בשר, יותר קטניות
הקטניות הן מזון בריאות נהדר. הן עשירות בסיבים תזונתיים, חלבונים, ויטמינים ומינרלים, והן דלות בשומן. לכן, מצוין לשלב ביניהן לבין מוצרי עוף, הודו ודג בתפריט השבועי, ומכאן גם המינונים המומלצים החדשים.
למעשה קיימים גני ילדים ומוסדות חינוך אחרים, בעיקר פרטיים, שכבר מזמן מגישים אוכל התואם את הפרסום החדש של משרד הבריאות. הבעיות העיקריות במקומות אחרים הן לשנות הרגלים ולשנות קונספט קיים ומוכר. של הסועדים עצמם ושל המעטפת סביבם – מנהלים, צוותים, הורים… אם ניקח את מיזם Meatless Monday ('יום שני ללא בשר') כדוגמה – הרי שיום אחד בשבוע נתקל לעיתים בהתנגדויות או תמיהות. אז מה יהיה עם נסיונות לקיים את הנוסחה החדשה המדברת על 3 ימים בשבוע ללא בשר?
גם אצלינו בלאנץ טיים התחבטנו בסוגיה. אנחנו בעד מזון בריא, ומשתדלים לשמור על הקו. שמחנו לראות שכבר מזמן חלק מהעקרונות שלנו תואם את מה שממש עכשיו יצא באופן רשמי. אבל מנגד – אנחנו לא רוצים לשפוך את התינוק עם המים. אין טעם באוכל בריא שלא ייצרך על ידי הילדים. אז לחלק מהדברים אנו מנסים למצוא פתרונות יצירתיים. דברים שכבר הזכרנו בעבר, כמו ויתור על תוספת מלח, שימוש בציר ירקות כתחליף להעשרת הטעם, תפריט עשיר בקטניות, שימוש בדגנים מלאים, הצעת מנות צמחיות, וכו'. את הדגנים הלא מלאים אנחנו משתדלים להנגיש, באמצעות השילוב עם הרגיל והמוכר. בקיצור, הרבה חשיבה והליכה בין הטיפות כדי לא להשאר עם עקרונות מסופקים, אבל ילדים רעבים…
אז איך מיישמים?
כאמור אין פה חידושים מרחיקי לכת, אלא חידודים ושינוי במינונים. לדעתי זה דווקא טוב שאין מהפכות, שיקשו על היכולת ליישם. אז חלק ידוע כבר מזמן, וחלק אפשר להתחיל להתחיל כבר מעכשיו:
רחלי קורנברג בן שלום
דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.
אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים של רחלי
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו