תושבי ישראל הם מיצרני הזבל הגדולים בעולם, ומהמובילים (לא ממש בקטע טוב) בשימוש בפלסטיק חד פעמי. וכמובן בהשלכה שלו לפח – במקרה הטוב, או לטבע – במקרה הרע, בתום השימוש. בקיצור, בארצנו הקטנטונת מוטמנים כמויות אדירות של פסולת והמון המון פלסטיק, שמתפרק ויוצר זיהום סביבתי כבד. חלקיקיו מזהמים את הקרקע, את המים ואת האוויר. ואפילו לא אכנס פה למשמעויות הכספיות של טיפול בכמויות העצומות של הפסולת, למדינה ולרשויות המקומיות. כשבסופו של דבר, מניין מגיע הכסף? מהאזרח הקטן. מהכיס שלנו.
במקור התחלנו לעבוד בכמה צהרונים עם כלי אוכל רב פעמיים. כל ילד קיבל ערכה של תיק קטן, ובתוכו צלחת פלסטיק צבעונית רב פעמית וסכו"ם. מובן שזה דורש שיתוף פעולה ומעט תשומת לב של ההורים. לשטוף כל יום את הכלים, לייבש ולהכניס חזרה לתיק. אבל זה באמת לא כזה סיפור, ויש לזה אפילו ערך חינוכי, בעיקר אם משתפים את הילדים בהדחת הכלים. והכי חשוב – זה בריא לילדים. ולכולנו.
אני מחשב שאנחנו מאכילים בימים כתיקונם עשרות אלפי ילדים מידי יום. זו חתיכת כמות של פלסטיק. מידי יום! אז כמה בשנה? ובשנים רבות? הרי הפלסטיק לא מתכלה במשך עשרות אלפי שנים, וכל הזמן הזה ממשיך לזהם. ויש עוד חברות קייטרינג, ועוד המון צהרונים ומוסדות חינוך.
אז כשאני מפנטז על רעיון כזה שיצליח, יתפשט ויצבור אוהדים, זה באמת באמת מרגש אותי. אם חברות עמיתות יצטרפו ליוזמה, ואחר כך עוד חברות בכלל שוק האוכל, ואולי אפילו שווקים אחרים, אז וואלה, המהלך הפשוט הזה יכול לתרום תרומה אמיתית לאנשים ולסביבה פה.
לצערי הקורונה קצת תקעה בזמנו את התהליך. אבל עכשיו, כשחזרנו להאכיל את הקטנטנים, אנחנו שוב נותנים גז בעניין. בצהרונים שלנו בערים הרצליה, רחובות וכפר סבא, למשל, אנחנו מובילים את המזון במכלי נירוסטה. טיפה יותר קל לצוות להשתמש במכלי פלסטיק ולזרוק בסוף? אז הנה, עובדה שהצוותים משתפים פעולה בשמחה. ההיערכות הלא מסובכת בשטיפה והחלפה של כלי הנירוסטה מעבירה מסר חשוב לילדים ותורמת תרומה גדולה לסביבה. ועכשיו יש לי הזדמנות לברך גם את פרדסיה ויהוד, ואת צוות לוין שבפתח תקווה, שמצטרפים בימים אלה ליוזמת הרב פעמי. גם צהרונים בתל אביב מצטרפים בקרוב לפיילוט. אז תודה לכל הרשויות והצהרונים שנותנים כתף ומאפשרים לנו להפיץ הלאה את הבשורה.
מעוניינים לעבור גם לכלים רב פעמיים? לשמוע עוד על המיזם?
דברו איתנו
שיהיה בהצלחה לכולנו
אלי מלכה
לאנץ׳ טיים