ילדים וספורט
הבלוג של דודו
דודו פרידמן - מומחה לחינוך גופני ילדים

אימוני ילדים בחום

אז הגיע הקיץ. חוץ מענפי המים, במידה חלקית, החום והשמש הקופחת מהווים חיסרון ומכשול כשמדובר באימון גופני. על אחת כמה וכמה כשמדובר על ספורט ילדים. למה השפעות החום משמעותיות בהרבה כשמדובר בילדים צעירים? איך נכון להתמודד ולשמור על בריאות הילדים? ואיך להמשיך לעשות פעילות גופנית בלי לאבד את ההנאה ובלי לפגום במוטיבציה של החבר'ה הצעירים? הנה כמה עקרונות וטיפים

משטר מים

נתחיל מהטריוויאלי. בחום מאבדים נוזלים. איבוד מוגבר של נוזלים יגרום קודם כל להתייבשות, שעלולה להיות מסוכנת. מעבר לזה היא עלולה להפחית את ההזעה ולגרום גם למכת חום, שעשויה להוביל לפגיעה לא הפיכה למערכות הגוף השונות. הפתרון הוא פשוט – להקפיד על משטר שתיה. להתחיל עוד בשעות שלפני האימון. לשתות כל חצי שעה כוס מים. ובמהלך האימון עצמו, חשוב לעשות הפסקות שתיה תכופות.

לגוף נוח יותר עם שתיה בטמפרטורת החדר, והבריא ביותר זה מים צלולים, כמובן. אך חשוב גם לאזן בין הרצוי למצוי. אם ילד מתקשה לשתות כמה שצריך, אולי יהיה לו נעים יותר כשהשתיה מצוננת מעט. ואם המתקה קלה תגביר את הרצון שלו להקפיד על המשטר – אז זה שווה את זה. לא מיצים עתירי סוכר, ובשום אופן לא שתיה מוגזת. אבל מעט תרכיז במים ומידי פעם מיץ פירות (לא בטעם פירות, אלה מפירות אמיתיים), זה גם בסדר גמור.

משק המים בגוף הילד הצעיר (בגיל גן ויסודי) מצומצם בהרבה, מן הסתם, משל מבוגר, ואיבוד הנוזלים אצלו יביא אותו מהר יותר לתחום הקריטי של חסר. אם נוסיף לזה את מנגנון תחושת הצמא שאינו מפותח דיו בגיל זה, ואת חוסר המודעות, אז נבין למה חשוב שאנחנו כהורים / מדריכים / מאמנים נקפיד שהקטנצ'יק שותה מספיק.

סף חומצת חלב

הגוף משתמש בחומרי גלם שונים מן התזונה, והופך אותם לאנרגיה, המשמשת אותו בפעילות הגופנית. תוצר לוואי של תהליך הפקת האנרגיה הוא חומצת חלב שנוצרת בשרירים ומתפזרת עם מחזור הדם. אצל ילדים צעירים רמת חומצת החלב עולה בקצב מהיר בהרבה מאשר אצל מבוגרים.

המשמעות היא שקטעי הפעילות העצימים חייבים להיות קצרים ומרובי הפסקות. לעומת זאת, היתרון אצל הילדים הוא שההתאוששות וספיגת החומצה – גם הן מהירות מאוד. כך שלא צריך הפסקות התאוששות ארוכות, והן יכולות להיות משובצות בקלות במשחק ובהפסקות השתיה. אך אם נושא ההפוגות לא יוקפד, רמת החומציות בדם יכולה לעלות לרמות מוגזמות, עד מצב של פגיעה במערכת העצבים.

בקיץ, במהלך הפעילות הגופנית, יש השקעה רבה של אנרגיה בקירור ובשמירה על חום גוף תקין. ובמצב כזה עליית חומציות הדם אצל ילדים והצורך בהפוגות, הופכים להיות משמעותיים עוד יותר, עד כדי קריטיים.



סביבת האימון

אימון במקום סגור וממוזג הוא אידיאלי, כמובן. ההגנה מקרינת השמש, מהחום ומזיהום האוויר היא טובה. אלא שלא תמיד זה אפשרי. כשזה לא אפשרי – אז יש לעשות את המיטב. להקפיד על כובעים בספורט שניתן, על שימוש במסנני קרינה (חובה במקום פתוח!), ועל ריכוז במקום מוצל בעת ההפסקות.

יש להיות עירניים לנושא זיהום האוויר. בימים של אובך או רמת זיהום גבוהה, פשוט לא לעשות אימון עצים. לוותר על מאמצים שיביאו להתנשפות כבדה ולשאיפה מוגברת של מזהמים. מדריך טוב ידע לגרום למתאמנים ליהנות, ויוכל ליצור אצלם מוטיבציה ועניין, גם בפעילות מתונה. הרבה אתגרים שלאו דווקא כרוכים בעצימות, הרבה שימוש במשחק, חיזוקים חיוביים, מתודיקת אימון מתאימה… לא חסרות דרכים. צריך רק להכיר את הילדים ולהתאים להם את הפעילות והאימון.

שיהיה לכולנו קיץ מהנה ובטוח!

דודו פרידמן

יוצא סיירת גבעתי, מילא תפקידים שונים, בארץ ובחו"ל, בתחום האבטחה הממלכתית.
B.Ed בחינוך גופני ממכללת וינגייט, עם התמחות בתקשורת וספורט. מדריך כושר מוסמך, מורה לחינוך גופני בבית ספר יסודי, ומאמן כדורסל. בעל ניסיון של עבודה עם ילדים ונוער, החל בגיל הרך, בבית ספר לכדורסל, וכלה בקבוצות הישגיות ברמות השונות. רואה עצמו מחנך, מדריך ומורה, בדרך כלל בסדר הזה. ושואף לראות ילדים פעילים, שנוהגים אורח חיים בריא.


רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים על ילדים וספורט

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן