יציבת נכונה חשובה למניעת מנח גוף לקוי, שיגרור עימו כאבים ואף נזקים אורטופדיים. היא תחסוך עומס לא סימטרי ומתמשך על שרירים שונים, ובעיקר תמנע לחץ על חוליות עמוד השדרה ופגיעה בסחוסים שבין החוליות. חשוב להקפיד על טיפוח היציבה אצל ילדים כדי למנוע נזקים שיצטברו לאורך השנים.
בגיל הרך קל יחסית להטמיע אצל הילד הרגלים שיתרמו ליציבה נכונה. אין לו עוד הרגלים שהשתרשו במשך שנים, עוד אין לו נזקים מצטברים שגורמים למנח גוף לקוי, השרירים והמפרקים שלו גמישים בהרבה משל אדם בוגר, ולכן קל לו יותר "לשחק" עם מנח האיברים ולהתרגל לפוזיציות הנכונות.
במבט צד על עמוד השדרה, יש לו מבנה טבעי של קשת קעורה באזור חוליות הצוואר, קשת קמורה בגב העליון, וקשת קעורה בחוליות הגב התחתון. במבט מאחור – המבנה האידיאלי שלו הוא קו ישר. כל סטייה מתמשכת מהמנח הטבעי האידיאלי של עמוד השדרה תגרום לעומס על שרירי הגב והצוואר התומכים בו, וכאמור, ללחץ על הדיסקוס – שהם הסחוסים שבין החוליות. לחץ כזה לאורך זמן יגרום לשחיקה של הדיסקים, ובמקביל, יקשה על זרימת הדם אליהם, מה שיחליש אותם עוד יותר.
המצבים המתוארים יגרמו לכאבי שרירים בגב, ולהעצמת העיוות בשל שחיקת הסחוסים. תהליך זה יכול להגיע עד למצב של קרעים בסחוס (פריצת דיסק), או לדחיקת הדיסק ותזוזה ממקומו, תופעה הנקראת בלט.
מנח הגוף הנכון, עליו חשוב להקפיד עם הילדים – הוא של עמידה זקופה, חזה מובלט מעט, ראש ישר וזקוף, מבט לפנים. אם נסתכל מהצד על אדם עומד, האוזן, הכתף, מפרק הירך והקרסול – אמורים להיות כולם על קו ישר אחד.
בישיבה – חשוב שגובה הכסא יאפשר הנחה מלאה של כפות הרגליים על הרצפה, יש להשען עם כל הגב על המשענת, ולוודא כי אין תחושה של לחץ על עצם הזנב. הראש זקוף והמבט לפנים. יש לקחת זאת בחשבון בסידור הכיתה או הגן. ישיבה בצורת ח' למשל, כשהמקומות קבועים, תביא את היושבים בצדדים למנח של הטיה לצד קבוע, ומצבי רוטציה ארוכים, באופן לא סימטרי, של עמוד השדרה. מצב שהוא בפירוש גורם נזק.
ראשית – יש לשים לב לתנועות השגרה. לשם כך נקפיד עם הילדים על עמידה וישיבה נכונות. חשוב ללמד אותם לא ליצור עומס על הגב בעת הרמת משקל. לא להתכופף לפנים עם ברכיים ישרות, אלא לרדת תוך כפיפת הברכיים, והשארת הגו זקוף במידת האפשר. בעת ההליכה עם משקל ביד – יש לכופף מרפקים ולהרים את המשקל לגובה הבטן. ההקפדה על תנועת הכפיפה של הברכיים חשובה גם כשמדובר בחפצים קלי משקל, אפילו כדור או בלון. די במשקל הגו כדי ליצור נזק מצטבר בתנועה לא נכונה.
דבר חשוב נוסף הוא חיזוק של שרירי הליבה ושל חגורת הכתפיים. שרירי הליבה הם שרירים גדולים הנמצאים במרכז הגוף. זוהי קבוצת השרירים העיקרית התומכת בעצמות השלד, מייצבת את עמוד השדרה, ושומרת אותם בפוזיציה האידיאלית, ליציבה טובה ומניעת עומסים. אלו הם שרירי הבטן העמוקים, זוקפי הגב ושרירי רצפת האגן.
הדרך הטובה ביותר להניע ילדים לפעילות גופנית היא לשחק משחקי תנועה. הנה ארבעה תרגילים התורמים לחיזוק שרירי הליבה וחגורת הכתפיים. כדאי לתרגל אותם, ורצוי לשלבם במשחקים שונים.
הליכת ארבע – תוך הרמת הישבן כלפי מטה. כל תנועה של עמידה על הידיים והרגליים כאשר הגוף קעור והישבן שקוע כלפי מטה, אינה טובה.
הליכת סרטן – הליכה על הידיים והרגליים, כאשר החלק הקדמי של הגוף כלפי מעלה.
הליכת ברווז – ברכיים כפופות בתשעים מעלות, מפרק הירך קרוב ככל שניתן לתשעים מעלות, ושמירה על גו זקוף במהלך התנועה. חשוב שהישבן לא יהיה שקוע והברכיים לא תהיינה כפופות יותר מתשעים מעלות. אם זה קשה מידי – אז שזוויות הברכיים ומפרקי הירך תהיינה כהות יותר (עמידה גבוהה יותר).
קפיצות צפרדע – התקדמות בקפיצות, כאשר הברכיים בתשעים מעלות, וגם הידיים נשענות על הרצפה. גם פה, עדיף שהנחיתות תהיינה אפילו זקופות יותר, וזווית הרגליים לא תרד מ-90 מעלות. המבט צריך להיות לפנים, והמרפקים מעט כפופים בבלימה שבנחיתה.
את כל התרגילים האלה ניתן לשלב במשחקי תופסת למיניהם ("תופסת צורות", ורסיות מותאמות של "קדרים באים"…) או בתחרויות שונות.
דודו פרידמן
יוצא סיירת גבעתי, מילא תפקידים שונים, בארץ ובחו"ל, בתחום האבטחה הממלכתית.
B.Ed בחינוך גופני ממכללת וינגייט, עם התמחות בתקשורת וספורט. מדריך כושר מוסמך, מורה לחינוך גופני בבית ספר יסודי, ומאמן כדורסל. בעל ניסיון של עבודה עם ילדים ונוער, החל בגיל הרך, בבית ספר לכדורסל, וכלה בקבוצות הישגיות ברמות השונות. רואה עצמו מחנך, מדריך ומורה, בדרך כלל בסדר הזה. ושואף לראות ילדים פעילים, שנוהגים אורח חיים בריא.
רוצים עוד כתבות שלנו?
פוסטים אחרונים על ילדים וספורט
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד"ש
© כל הזכויות שמורות לאנץ' טיים 2021
לאנץ' טיים – ארוחות צהריים לילדים | היובלים 11 הוד השרון | 09-7690600 | office@lunch-time.co.il
דברו איתנו