דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

פעם שלישית גלידה

אז כדאי או לא?

אי אפשר לדמיין את הקיץ בלי המרענן הרשמי – הגלידה. לא תמיד פשוט לעמוד בפני ילד שמבקש גלידה כאן ועכשיו, והאתגר מתגבר כשמדובר על זמן הסמוך לארוחות. תזונאית הבית שלנו עושה לנו קצת סדר, בוררת בין הסוגים השונים, ועוזרת לנו לבחור את האופציות המזינות יותר. ויש בסוף גם מתכון מנצח.

ילדים אוכלים גלידה

הגלידה או ה- "gelato"  (ג'לי קפוא באיטלקית), הייתה בבסיסה מאכל המיוצר מחומרים טבעיים. את הגלידות הראשונות היו מכינים מחלמוני ביצה, שמנת/חלב, פירות, אגוזים ועוד מרכיבים פשוטות ובשיטות הכנה מסורתיות. כיום הגלידות הן לרוב מוצר תעשייתי ומעט מאוד גלידריות מכינות גלידות בשיטות הכנה ביתיות על טהרת הרכיבים הבסיסיים, ללא חומרי טעם וחומרים משמרים מלאכותיים.  גלידה תעשייתית תכיל בדרך כלל כמות גדולה של סוכר ושומן, ורוב הסיכוי שהערך התזונתי שלה יהיה נמוך.

איך בכל זאת ניתן לבחור מוצר איכותי במגוון הקיים בשוק.

כמה טיפים

בדקו את סוג השומן

העדיפו שבגלידה תהיה שמנת ולא "שומן צמחי" (בד"כ שמן קוקוס או שמן דקלים) או "שומן צמחי מוקשה" . שימו לב שבמידה שרשום לכם "גלידה בטעם שמנת" למשל, המוצר אינו מכיל בכלל שמנת, וגם אם רשום "גלידת שמנת", עפ"י הסטנדרט הישראלי אין הכרח שתהיה שמנת במוצר, אלא אולי יש בה מוצקי חלב, חלבוני חלב ושמן חלב בכמות מספקת על מנת שתקרא "גלידת שמנת". עוד נקודה לשים לב אליה היא שבאופן כללי גלידות פרווה יהיו בעלות ערך תזונתי נמוך יותר מגלידות חלביות וזאת כיוון ששמים בהן תחליפים שאינם בריאים על מנת להגיע למרקם וטעם שמנתיים.

פרוזן יוגורט

היינו רוצים לחשוב שעם המעדן הזה אנחנו מפנקים את הגוף בבריאות נטו. בפועל – לא ממש… את גלידת היוגורט מייצרים מאבקת יוגורט מיובש אשר מגיעה לעיתים עם מגוון תוספות לא בריאות. כמו כן מוסיפים למוצר הרבה סוכר ותוספות עתירות קלוריות. מה שאין בו זה דווקא תוספת של חיידקים פרוביוטייים. אז אם אתם מכוונים למרענן בריא – העדיפו לאכול יוגורט אמיתי עם תוספות ביתיות.

כמות ואיכות

את הגלידות האיכותיות יותר נמצא באריזות קטנות בד"כ וזה נהדר לנו. כך גם הערך התזונתי של המוצר גבוה יותר וגם ע"י כך שבחרנו אריזה קטנה אנחנו שולטים יותר על הכמויות הנאכלות.

תוספות

סירופים למיניהם יוסיפו בדרך כלל קלוריות מיותרות בעלות ערך תזונתי נמוך. למשל- גלידה סאנדיי קטנה ללא תוספות של מקדונלדס מכילה 246 קלוריות. באכילת סאנדיי עם סירופ שוקולד או מייפל כבר נקפיץ את כמות הקלוריות ל- 346. אם כבר תוספות טעימות – העדיפו אגוזים, בוטנים ופירות כתוספת.

סורבה

אם רוצים לבחור גלידה יותר דיאטטית אפשר לבחור בגלידת סורבה, שהיא גלידת פירות על בסיס מים ולא על בסיס חלב או שמנת. גם פה קיימים מוצרים שאינם מכילים פירות, אלא רק חומרים עתירי סוכר בטעם פרי. אך אם נבדוק, נוכל למצוא ולהעדיף את המוצרים שמכילים אחוז פרי גבוה.

לסיום, מילה טובה על הגלידה

מכיוון שמדובר במאכל מתוק המכיל אחוז גבוה של שומן, תגובת הסוכר הדם היא איטית נחשבת מתונה ביחס  לממתק (השומן שבמוצר מאט את תגובת הסוכר בגוף, שזוהי התגובה הגליקמית) , ולכן האינדקס הגליקמי של הגלידה הוא "61", בדומה לאורז לבן, דגני בוקר מחיטה מלאה, פיתה מקמח לבן ,סלק, וגרגירי תירס, ענבים שחורים ותאנים מיובשות.  לעומת זאת, לתמרים, דבש, קורנפלקס רגיל או תפו"א מבושל יש אינדקס גליקמי גבוה, כלומר "מקפיץ" מהר את הסוכר בדם.

קבלו מתכון מנצח!

גלידת יוגורט-פטל במג'ימיקס:

כדורי גלידה ופירות יער בקעריות

2 גביעי יוגורט (סה"כ 300 מ"ל)

2 כוסות פטל / תות עץ / דודבנים

חצי גביע שמנת מתוקה (לא חובה)

1-2 כפיות דבש

מערבבים את כל הרכיבים במג'ימיקס.

מעבירים לתבנית אינגליש קייק או תבניות קאפקייס אישיות.

מכסים את הכלי ומקפיאים לשעתיים לפחות

מגישים לצד פירות או אוכלים בהנאה עם כפית

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.

רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן