דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

שנת הקטניות

איך משלבים קטניות בתפריט הילדים

השנה שחלפה הייתה שנת הקטניות עפ"י הכרזת האו"ם. אם אתם שואלים למה מנכ"ל האו"ם בחר להתערב דווקא לטובת הקטניות, שהן אולי פחות פופולריות מהחלב או האורז, הסיבה היא שהקטניות בעצם נותנות מענה כמעט מושלם למספר בעיות מרכזיות בעולם: בטחון תזונתי, תזונה לקויה, אתגרים סביבתיים ובריאות הציבור. בהמשך לכך, משרד הבריאות הישראלי ממליץ לכל ילד או מבוגר לצרוך 3 מנות קטניות בשבוע כמנה עיקרית בארוחת צהרים.

קטניות

נחנו לא ממליצים להפסיק או להתחיל לצרוך בשר. אנחנו מוקירים את ערכו התזונתי בתפריט וגם מכבדים את מי שבוחר לא לאכול. כרגיל בנושאי תזונה, התפיסה שלנו היא למנן. ליהנות מהאוכל, להתאים את התפריט לתפיסת העולם של כל אחד, ובמקביל לשמור על שגרה סבירה של הרגלי אכילה בריאים.

ולענייננו היום – אז למה לצרוך קטניות?

  • הקטניות עשירות בחלבון, ברזל, סידן, ויטמיני B וסיבים תזונתיים ולעומת זאת דלות בשומן וכולסטרול.
  • טעמן עשיר ונפלא והן משתלבות נהדר בתבשילים, מרקים, סלטים ועוד.
  • הן מאכל שהוא גם זול וגם מזין מאוד (ולכן מהוות פתרון לבעיות רעב עולמי ותזונה לקויה)
  • מכיוון שאנו, בעולם המערבי של המאה ה-21, צורכים עודפי בשר רווי בתפריט, הקטניות מהוות, כאמור – במינון הנכון – תחליף טוב ודל שומן לבשר, מצוין לא רק לצמחוניים…
  • אם ניגע קצת במקרו – כלכלה, לחקלאים רווחי יותר לגדל קטניות מאשר גידול בקר…

מה עם ילדים? ילדים הן בררניים מטבעם. לא פשוט לייחצן להם תבשיל או מאכל לא מוכר. איך בכל זאת אפשר לעשות את זה?

  1. מחית קטניה מבושלת טחונה במג'ימיקס יכולה להצטרף לכל תבשיל, מרק או רוטב. כך למשל ניתן להוסיף מחית עדשים טחונים לרוטב העגבניות הקלאסי ששים על הפסטה. עוד דוגמא מצוינת למחית קטניות היא החומוס המוכר, אשר הכנה ביתית שלו מעלה באופן משמעותי ביותר את הערכים התזונתיים שלו ביחס לחומוס הנמכר בחנויות.
  2. שבבי סויה – סויה היא אחת הקטניות המומלצות ביותר לצריכה מכיוון שהיא מהווה "חלבון מלא". אחת הדרכים לצרוך סויה היא בצורת שבבים יבשים הנמכרים בבתי טבע. בשבבים ניתן להשתמש כתחליף בשר בממולאים, בקציצות, כבולונז צמחי, כמוקפץ ועוד. חשוב להקפיד על השריית שבבי הסויה במים חמים לפני השימוש ושטיפתם. כמו כן מומלץ להעשיר את טעם המנה בתבלינים כיוון שטעם שבבי הסויה פחות עשיר מהבשר.
  3. יש מנות שהן פופולריות יותר אצל הילדים אשר מכינים אותן מקטניות, למשל- המבורגר עדשים, מג'דרה, קוסקוס עם מרק וגרגירי חומוס, שעועית לבנה עם רוטב עגבניות וכמובן- הפלאפל..

קינוחים – גם אני הופתעתי כשטעמתי לראשונה עוגת שוקולד מעדשים שחורות. אבל זה באמת טעים. גם בראוניז שעועית שחורה. לא תאמינו עד שלא תנסו..

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן