דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

בעיות קשב וריכוז – הקשר התזונתי

בעיות קשב וריכוז אצל ילדים (וגם אצל מבוגרים) הפכו שכיחות מאוד בעשורים האחרונים. לא מדובר על סוג אחד של קושי אלא על מגוון קשיים שנובעים מגורמים שונים, ויש להם מנעד רחב של ביטויים. השפעות על מצב הרוח, לקויות למידה ועוד רבים אחרים. הגישה הנפוצה היום כלפי הנושא היא להבין מאיפה נובע הקושי ולתת לו מענה ספציפי. הגורמים לגדילה בתפוצת התופעות הם רבים ושונים. ניגע פה באחד מהם, שהוא מרכז עולם התוכן של בלוג זה.

ילדה מתוסכלת

אז מה הקשר לתזונה? התזונה ממנה ניזונים ילדי המאה ה-21, בשונה מהעשורים שעברו, היא יותר תעשייתית, מעובדת, מהירה, קנויה ומכילה כמויות גבוהות של שומן רווי, שומן טראנס, חומרי שימור, צבעי מאכל, חומרי הדברה וכמובן – סוכר. לכל אלו עלולה להיות השפעה רעה על יכולת הריכוז של הילד. למשל אי שקט שנובע מצריכה עודפת של סוכר, עייפות וקשיי ריכוז שנובעים מחוסר ברזל וכו'.

הנה מספר הרגלי תזונה שעשוי להיות להם קשר, חיובי או שלילי, לנושא הקשב והריכוז.

מה מומלץ?

  1. אכילת ארוחת בוקר
    מחקרים הראו שילדים שצורכים ארוחת בוקר הם יותר רגועים במהלך היום ויותר מרוכזים ומצליחים במבחנים.
  2. אומגה 3
    זוהי היא חומצת שומן חיונית אשר הגוף אינו יכול להפיק לבד והוא חייב לשם תפקוד תקני של רקמת המח. מסתבר שאצל הסובלים מהפרעות קשב וריכוז שכיח החוסר באומגה 3. חוסר זה עלול להתבטא בסימפטומים כגון קשיי קשב וריכוז, בעיות התנהגות והפרעות מצב רוח אשר נובעים מתפקוד לא תקין של תאי המח. קיימות עדויות מחקריות שטיפול ע"י מתן אומגה 3 נמצא כיעיל בהפחתת התסמינים ההתנהגותיים.

ומה עלול להפריע?

  1. סוכר
    לסוכר השפעה רבה על הורמונים שקשורים בין השאר למצב הרוח ולערנות. צריכה עודפת של סוכר עלולה לגרור הפרעות מצב רוח שישפיעו לרעה על יכולת הקשב והריכוז.
  2. חסר תזונתי
    מחקרים הראו שחסרים בוויטמין B12, B6 , B1, מגנזיום, ברזל, אבץ ויוד עלולים ליצור בעיות קשב וריכוז. ככל שהחסרים בגילאים צעירים יותר כך הפגיעה עלולה להיות משמעותית יותר. חסרים תזונתיים שונים עלולים לגרום למגוון סימפטומים כגון: הפרעות מצב הרוח, בעיות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז, עייפות והתכווצויות שרירים.
  3. צבעי מאכל חומרים משמרים
    קיימים מחקרים שהוכיחו את הקשר בין צריכה גבוהה של צבעי מאכל (לדוגמא טטרזין 102E, סנסט ילו, 110, E כחול 133E) וחומרי שימור  (כגון נתרן בנזואט 112E) לבין החמרה של הפרעות קשב וריכוז. צבעי מאכל עלולים לגרום להפרעות בשינה, רגזנות והיפראקטיביות.
  4. מזונות אלרגניים
    כגון חלב פרה, דגים, ביצים, שוקולד, חיטה, סויה, אגוזים ובוטנים עלולים לגרום לבעיות קשב אצל חלק מהילדים. באפן כללי ילדים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים לסבול יותר מאלרגיות למזון, מאסטמה ומדלקות אוזניים.

אז מה מסכמים?

אכילה שאינה מאוזנת עלולה בפני עצמה להאיץ או להחמיר הפרעות קשב וריכוז, גם אם הפרעת הקשב אינה נובעת דווקא מתזונה לקויה. לעומת זאת אכילה מאוזנת עשויה להשפיע לטובה עבור מי שסובל מקשיי קשב וריכוז בין אם ההפרעה נובעת מתזונה לקויה ובין אם לא.

במקרה של בעיית קשב וריכוז מומלץ לגשת לרופא ולבדוק חסרים תזונתיים רלוונטיים בבדיקת דם. יש להיוועץ באיש מקצוע לפני נטילת תוספים. ובכל מקרה, אכלו והאכילו את הילדים בתבונה: 6 ארוחות ביום כולל ארוחת בוקר. הפחיתו בסוכרים, צבעי מאכל וחומרים משמרים ושלבו בתפריט דגנים מלאים, דגים, ביצים, בשר, קטניות, אגוזים ושאר מזונות. הנה על קצה המזלג ערכים תזונתיים שכדאי להכיר בהקשר של הפרעות הקשב והריכוז:

איפה נמצא וויטמין B12: בבשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב.

ויטמין B6: בבשר, עוף, דגים, ביצים, קטניות, דגנים מלאים, אגוזים ונבט חיטה.

אומגה 3: בדגי ים (סלמון, סול, הרינג, טונה ומקרל), זרעי פשתן ואגוזי מלך.

אבץ: בשר, עוף, דגים, מאכלי ים, חלמון ביצה, בוטנים, אגוזים, בננות, אבוקדו, תפו"א ודגנים מלאים.

יוד: דגי ים (סלמון, סול, הרינג, טונה ומקרל), אצות, בשר וביצים.

מגנזיום: בירקות עם עלים ירוקים, אגוזים, עדשים, דגנים מלאים, פולי סויה ושוקולד מריר.

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא למגוון גילאים, ילדים, נוער ומבוגרים, לרבות במסגרת משרד החינוך ומקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילד ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעבר יועצת תזונתית בתעשיית המזון, ”איכות קייטרינג שולץ” ועוד.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן