בט"ו בשבט אנו נהנים מיופיה המלבב של השקדיה. עיתוי מצוין לדבר מעט על פריו של עץ נאה זה – על השקד, שגם הוא עתיר כל טוב, ומרשים מאוד מבחינת ערכיו התזונתיים ותרומתו לבריאות.

תזונה ובריאות
יום שלישי, 7 בפברואר 2017, 00:27

השקד בשיא אונו התזונתי כשהוא נאכל בצורתו הטבעית – ללא קלייה וללא המלחה. בדרך כלל אוכלים אותו לאחר שהוא מבשיל. מקלפים את הקליפה הקשה ואוכלים את הפרי שבתוכה, הלא הוא השקד המוכר לנו, הבהיר עם המעטפת החומה. יש הנוהגים לאכול אותו יחד עם הקליפה החיצונית, בעודה ירוקה, לפני שמתקשה והופכת לקשיחה ובלתי אכילה.

ברפואה העממית השתמשו בו לבעיות שונות במערכת העיכול, כמו כאבי בטן, קילקולי קיבה, עצירות והוא נחשב לנוגד צרבת יעיל למדי (במקרה זה יש לאכול מספר שקדים ללא הקליפה החומה). הוא נחשב מועיל במקרים של שיעול יבש ובעיות נשימה וריאות, וכן טוב למפגעי עור ולהגברת ייצור החלב אצל אמהות מיניקות.

שקדים מכילים כ-20% חלבון. זוהי בהחלט כמות יפה, אך חשוב לזכור שחלבון מן הצומח אינו מלא בדרך כלל כמו זה שמקורו מן החי (בשר, מוצרי חלב וביצים). כדי להשלים את התמהיל באופן מיטבי, ניתן להשלים את כל חומצות האמינו הנדרשות בחלבון בצריכה של קטניות לצד השקדים. או פשוט לאכול חלבון שמקורו מן החי.

יש בשקדים הרבה שומן לא רווי – שהוא השומן הבריא המסייע במניעת הצטברות של השומנים המזיקים על דפנות כלי הדם. בכך הוא יעיל בשמירה על לחץ דם תקין, על זרימת דם טובה ומניעה של מחלות לב וכלי דם. רוב תכולת השומן בשקד מורכבת מחומצות שומן חד בלתי רוויות – שהן חומצות השומן הבריאות ביותר לגופינו, וחשובות להורדת רמת הכולסטרול הרע.

כן מכילים השקדים ויטמין B1 הנקרא גם תיאמין, שיש לו חלק בתהליך הפקת אנרגיה מפחמימות, ובפעילות תקינה של מערכת העצבים; ויטמין B2 – שהוא נוגד חימצון המונע הזדקנות תאים, טוב לעיניים ולעור ויעיל נגד יובש בגרון; ו-ויטמין B3 (ניאצין) התורם תרומה חשובה לבריאות מערכת הדם והלב. ויטמין E שבשקד הוא נוגד חמצון רב עוצמה, המונע תהליכי חמצון מזיקים בתאי הגוף, ומפחית גם כן את הסיכוי למחלות לב וכלי הדם.

השקד מצטיין גם במגוון המינרלים שבו. סידן בכמות יפה, אשר תורם לקצב לב תקין, לתפקוד מערכת העצבים, לתפקוד מאוזן של בלוטת התריס, לבריאות השיניים, וכמובן – הסידן הוא אבן הבניין של העצמות. האשלגן מצוי אף הוא בכמות נכבדה. גם לו תרומה חשובה במניעת הידלדלות העצם, שכן הוא מפחית תופעות של בריחת סידן, והוא לוקח חלק בשגרת הפעילות העצבית.

הברזל והחומצה הפולית שבשקדים משתתפים בקשירת החמצן והעברתו לתאי הגוף, וחשובים למניעת אנמיה. נוכחות מגנזיום, זרחן, אבץ ואשלגן חשובים לקשירה ולפעילות תקינה של ויטמינים ומינרלים אחרים בבניית עצם, במניעת תהליכי חמצון, פעילות עצבית ושרירית טובה, סיוע בהתגברות על זיהומים, הפחתת הסיכוי למספר סוגי סרטן, ועוד.

עוד מרכיב תזונתי חשוב בשקדים הם הסיבים התזונתיים, כ-12% מתכולת השקד. בשל כמות הסיבים מצטיינים השקדים ביצירת תחושה של שובע, ועל כן טובים לדיאטה לשמירה או הפחתה של המשקל. יחד עם זאת, כמו במקרים רבים, גם כאן לא טוב להגזים. עלותה הקלורית של כל הבריאות הזו היא 575 קלוריות ל-100 גרם שקדים. כך שמספר שקדים בודדים ביום, ולא יותר, יתרמו רבות לבריאותינו. כדאי לאכול עם הקליפה – שמכילה את רוב כמות נוגדי החמצון שבשקד, וללא קליה – אשר פוגמת בתכולת הויטמינים וגורמת לחמצון הפוגם בחלק מהמרכיבים.