שמן מאכל משומש שנזרק, גורם נזק לסביבה. אנחנו בלאנץ' טיים שמחים על כל פתרון המסייע להיפטר מפסולת מבלי לפגוע בקרקע, במי התהום, או בכל משאב טבע אחר. במקרה של שאריות השמן שלנו, אנחנו לא זורקים, אלא אוספים בחביות ייעודיות. בשיתוף עם חברת פאנדנגו, החלוצה והמובילה בתחום מיחזור השמנים בארץ, יש לנו פתרון ירוק. מה אפשר לעשות עם שמן משומש? קראו ותופתעו

למען עולם ירוק יותר
יום שלישי, 17 מאי 2016, 21:48

נזקי השמן המשומש

ספק אם רבים מבין המשתמשים הביתיים בשמן טיגון נתנו דעתם לשאלה הפינוי. אז טיפ קטן: לא כדאי לשפוך לכיור. משקעים שומניים מצטברים בצנרת הביוב, ועם הזמן עלולים לגרום לסתימות. ובהסתכלות כוללת יותר – עודפי השמן מבתים רבים המוצאים דרכם לביוב, מזיקים למערכות השפכים, בשל ההתגבשויות בצנרת, סתימות במשאבות והאצת הבלאי שלהן. הדבר גורר השקעה רבה בטיפול בנזקים, ומשליך גם על איכות הסביבה. ההאטה והתקלות בזרימת השפכים עלולות לגרום לדליפות שלהם ולזיהום הסביבה. גם השמנים עצמם הנשפכים לקרקע, מחלחלים ומזהמים מי תהום.

בנוסף, מי ביוב שמגיעים למכוני טיהור עוברים תהליכים ביולוגיים שונים במסגרת הטיהור. שמן, כידוע, צף על מים. כך שבמקרה של אחוז שמן גבוה, תיווצר שכבת בידוד שומנית מעל המים, שתפגע בתהליכים הביולוגיים, ביניהם תהליכים אירוביים אשר מצריכים מגע בין המים לאוויר.

אנחנו בלאנץ טיים גאים לציין בכל הזדמנות את ההקשר הבריאותי והירוק בתפיסת העולם שלנו. אך טבעי היה שנשמח לכל חלופה לשיטת הפינוי הישנה, שתסייע לשמור על איכות הסביבה

פינוי השמן בתעשיית המזון

לאור פוטנציאל הנזק, קיים תקן של פינוי שמן הטיגון המשומש, המחייב חברות שמייצרות אוכל. באופן כללי מחייב התקן פינוי לאתר מורשה. מובן שפתרון האתרים המורשים הוא לא אידיאלי, כי אם פשרה מאולצת שבאה לפחות למזער את הנזקים.

אך יש בשורה. בעשור האחרון התפתח נושא מחזור השמנים. מיחזור כזה מפחית את הנזק הסביבתי שיוצרים השמנים המשומשים, עוד יותר (משמעותית יותר) מפתרון אתרי הפינוי. מרכיבים מן השמן משמשים בייצור מזון לבעלי חיים, לתעשיות כימיות שונות, ובעיקר – לייצור של ביו דיזל – חומר המשמש תחליף ראוי לסולר. הוא אף מזהם פחות, בזכות העובדה שמקורו אינו נפט, בניגוד לסולר.

לאנץ' טיים ופאנדנגו

אנחנו בלאנץ טיים גאים לציין בכל הזדמנות את ההקשר הבריאותי והירוק בתפיסת העולם שלנו. אך טבעי היה שנשמח לכל חלופה לשיטת הפינוי הישנה, שתסייע לשמור על איכות הסביבה. מתוך כך אנחנו עובדים עם חברת פאנדנגו. זוהי החברה הראשונה בישראל שעסקה באופן מסודר במיחזור שמן טיגון, כבר משנת 1997. היא גם החברה הגדולה בתחום, והיא מקפידה לעבוד בכפוף לתקנים, עם האישורים וההיתרים הנדרשים.

ליד המטבחים שלנו מוצבות אחר כבוד חביות האיסוף הירוקות של פאנדנגו. לשם אנחנו שופכים את כל השמן המשומש מהמטבח שלנו. החביות נאספות אחת לתקופה, והשמן, כאמור, ממוחזר באופן שמפחית מאוד את נזקיו לסביבה.

ובקשה קטנה

היינו שמחים לבשר על פתרון גם לשאריות שמן הטיגון הביתי. לצערנו אנחנו עוד לא יכולים. אין גוף שעושה את זה בשלב זה. אנחנו יכולים רק להציע ליצור התארגנויות מקומיות, וחבירה של פרטיים למסעדות ויצרני אוכל אחרים קרובים, כך שבתי האזור ישתמשו במנגנון האיסוף של אותו יצרן או מסעדה.

עוד עלינו:

על תפיסת העולם, על המוצרים בהם אנחנו משתמשים, על אלה שלעולם לא, ובכלל – על אוכל לילדים

קרא עוד >>

רוצים מידע חשוב על ילדים ואוכל?

מי גאון של אמא?
על תזונה ומנת משכל בגיל הרך

טיפים למנגל בריא יותר
התזונאיות שלנו בעד ההנאה שבלעשות על האש. הנה כמה המלצות לשיפור החוויה

ציר בקר ביתי
השימושים בציר, ואיך להכין לבד. שפית הבית שלנו, מאיה קליין, מציע מתכון.