מחקר חדש מצליח לחדש מעט אפילו בנושא הנדוש (גם אם חשוב) של תזונה ובריאות ילדים. הפעם בודק המחקר את ההשפעה על התפתחות המוח, ועל הסיכויים לקדם עוד טיפה את הילד, להיות באמת גאון של אמא. או לפחות להיות פוטנציאל ממומש

תזונה ובריאות
יום רביעי, 25 נובמבר 2015, 23:47

קצת מיותר להציג תוצאות של עוד מחקר, המלמדות שתזונת ילדים שנשענת יתר על המידה על ג'אנק פוד, אינה בריאה, גורמת נזק, מגדילה סיכוי להשמנה, לבעיות לב ולחץ דם בגיל מאוחר יותר, נזקי סוכר ועוד ועוד… הרי זה נדוש, ברור וידוע.

אבל הנה בכל זאת מחקר שמחדש מעט בנושא הזה. ולא לזכות המזון המהיר… הממצאים מרחיבים את יריעת הנזק, מעבר לעניין הפיסי, גם לצד הקוגניטיבי. הם מלמדים שבמבחן IQ יכולה התזונה לבדה לגרום לשינוי של 5 נקודות דירוג.

ולא זו בלבד: עיקר השפעת התזונה על התפתחות המוח מתרחשת עוד לפני גיל 3. מה שאומר שלמה שילד אוכל עד גיל זה, תהיינה השלכות על יכולות המוח במשך כל חייו. הקריטיות של השפעת איכות התפריט במשך 3 השנים הראשונות, נובעת מהעובדה שזו התקופה בה התפתחות המוח מהירה משמעותית מאשר בשנים הבאות, וכל סטייה מהתנאים האופטימליים תבוא לידי ביטוי בהאטה של ההתפתחות. התפתחות תקינה של תאי העצב זקוקה לויטמינים ולחומרים מזינים מחד, ומנגד – היא נפגעת מנוכחות חומרים מזיקים המצויים במזון תעשייתי מעובד ובמאכלים הגדושים בסוכרים פשוטים ובשומנים.

מחקר זה נערך באוניברסיטת בריסטול על ידי ד"ר אמט וד"ר נורסת'סטון. הוא התבסס על קבוצת מחקר שכללה 14 אלף ילדים. הוא אמנם התרכז בקשר בין תזונה להתפתחות המוח בגיל הרך, אך הוא הוביל למסקנות נוספות, שנוגעות להשפעות הסביבתיות על ההתפתחות הזו.

הממצאים העידו על יתרונות ההנקה, לא רק התזונתיים, אלא גם התחושתיים (המגע הפיזי), והרגשיים. כך גם כל פעילות שיוצרת  גירוי חושי, כמו ריבוי משחק בצעצועים ועלעול בספרים, מאיצה בתקופת הילדות הקדומה תהליכים כימיים במקומות המפגש בין תאי עצב, הנקראים סינפסות. יצירת הסינפסות והתהליכים הכימיים, הם למעשה הביטוי בפועל של התפתחות המוח.

אז להאכיל בריא, לשחק, לגרות, לחשוף לכל המתרחש מסביב, לאפשר ואף לזמן את האפשרויות באופן יזום – לגעת לראות, לשמוע, להריח. זה המתכון לגדל גאון קטן. אבל זה קודם כל כיף, זו ההורות בשיא תפארתה.