ילדים וספורט
הבלוג של דודו
דודו פרידמן - מומחה לחינוך גופני ילדים

ספורט וסולם ערכים

למה ספורט ילדים וחינוך גופני חשובים כל כך בעיניי? ובכן, ראשית – ברור וידוע – הספורט יפה לבריאות. שנית – הוא יכול לתרום רבות לילדים בפן הרגשי–חברתי. ודבר שלישי – מדובר בכלי מצוין שיכול לסייע לילד בעיצוב סולם הערכים שלו. הפעם אתמקד בנושא של ספורט וחינוך לערכים.

ילד רץ על מסלול

רעיון המשחקים האולימפיים

חזון המשחקים האולימפיים ממחיש את הרעיון של שימוש בספורט ככלי להפוך את העוסקים בו לאנשים טובים יותר. ביוון העתיקה, ערש המשחקים האולימפיים, הספורט היה כה חשוב, עד שערי-מדינה חדלו מלחמות ביניהן בתקופות המשחקים, על מנת לאפשר לכל המשתתפים להגיע, ולקיים את המפעל באופן תקין. נתון לא פחות מדהים – המשחקים נערכו כל 4 שנים, ללא חריגות, במשך 1168 שנה!! עד שהפוליטיקה ניצחה, בשנת 394 לספירה, והמשחקים בוטלו עקב מלחמת דת שהכריז קיסר האימפריה הרומית נגד עובדי אלילים.

בעת החדשה חודש הרעיון, תוך שאיפה לקירוב לבבות כלל עולמי. לצד זה הדגיש הוועד האולימפי את ערך השאיפה למצוינות, הכולל השקעה, התמדה, עבודה קשה והתמודדות עם מכשולים.  ברוח זו טבע את סיסמה מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר. ומול זה הבליטו המארגנים גם את רוח הספורט. זה ניכר בסיסמה נוספת שליוותה את המשחקים בתחילת דרכם – לא הניצחון חשוב אלא ההשתתפות.

לצערנו, בפועל דברים התנהלו אחרת. במשחקים בעת החדשה נראו לא פעם השפעות של תחרותיות יתר, פוליטיקה מכוערת, התבדלות, גזענות, שנאת האחר…

מה תפקידנו כמחנכים?

אנחנו, מבוגרים אחראיים, מדריכים, מאמנים ואנשי החינוך (גם ההורים, כמובן), צריכים לדבוק בטוב שבספורט. להכווין את הילדים ברוח המסרים החיוביים שהוא מזמן לנו. אפילו לייצר עבורם, באופן יזום, מצבים מלמדים ומחנכים. האפשרויות בידינו, צריך רק ליישם אותן.

חשוב להציב מטרות מאתגרות כדי לגרות את הילדים לחתור למצוינות. אבל המשובים צריכים להדגיש את הדרך יותר מאשר את התוצאה. חשוב מאוד לתת חיזוקים חיוביים על נסיונות של הילדים לעשות את המיטב. למשל – אם ילד רץ הכי מהר שיכול, בין אם השיג את הכדור ובין אם לא. או על בחירת מהלך נכון, גם אם הביצוע הפיזי לא היה מוצלח.

הספורט והמשחק מזמנים הזדמנויות מצוינות לחיזוקים חיוביים על שיתוף פעולה, על הגינות, התנהגות מכבדת – בתוך הקבוצה או כלפי היריב. הניצחון הוא לא העיקר, ועלינו לתווך זאת לילד בחכמה. אבל אם הניצחון מושג – לא לבטל את חשיבותו. הוא משמעותי, לא כמטרה, אלא כאמצעי להעצמה ועידוד להמשיך להשקיע. ניצחון ביושר – גם הוא מרכיב שחשוב להדגיש. לוודא שהוא מתקיים, ולעודד את הילדים שמתנהלים לאורו.

גם הפסד ניתן לנצל. לתת פידבקים חיוביים על הפסד בכבוד ובהגינות. גם על התמודדות נכונה עם הפסד. אם ילד מפסיד יוצא בראש מורם, ומצפה להצליח יותר בפעם הבאה – דיינו. אם לא, יש להכווין אותו לשם.

מובן שחשוב להעיר כאשר ילד פועל בניגוד לערכים שבחרנו להדגיש. להעיר על חוסר הגינות, חוסר השקעה, היעדר כבוד לאחר וכו'. אבל באיזון בין החיזוקים החיוביים להערות – עלינו לעשות כל מאמץ שילד יקבל יותר משובים חיוביים מהערות. גם אם זה אומר לזמן לו 'בכוח' את חוויית ההצלחה והפעולה הנכונה. עלינו להיות נבונים ויצירתיים כדי לייצר את הסיטואציות בהן נוכל להביע הערכה.

בעיניי, בכל שיעור, חוג או אימון – כל ילד צריך להרגיש לפחות פעם אחת חוויית הצלחה או לקבל משוב חיובי. אם הצלחנו בזה, יש להניח שאותו פרק שניהלנו היה משמעותי ומלמד.

תחושת שייכות

 להיות חלק מקבוצה בשיעור, חלק מנבחרת בי”ס, אמור לחזק תחושת שייכות. צורך השייכות הוא חיובי וחשוב, כל עוד הוא מדוד. אם מדובר בגאווה שחורגת מתחושת השייכות, ועוברת לכדי זלזול או שנאה, והמאבק הספורטיבי גולש לצורך להוכיח עליונות – זה שלילי. יש לשקף את זה לילד. גאווה קבוצתית, לאומית וכו’ – זה בסדר גמור, כל עוד זה בא עם כבוד לאחר. התנשאות, לאומנות, גזענות, שנאת האחר או ביטולו, או כל רגש שלילי הנובע מהשייכות  – אין לו מקום על פי סולם ערכים נכון!

ולסיום אנקדוטה על ערך נוסף בספורט. השוויון. הידעתם שבתולדות המשחקים האולימפיים, רק ב 2012 – באולימפיאדת לונדון, היה לראשונה ייצוג נשי לכל הנבחרות? עדיף מאוחר מאשר לעולם לא…

דודו פרידמן

יוצא סיירת גבעתי, מילא תפקידים שונים, בארץ ובחו"ל, בתחום האבטחה הממלכתית.
B.Ed בחינוך גופני ממכללת וינגייט, עם התמחות בתקשורת וספורט. מדריך כושר מוסמך, מורה לחינוך גופני בבית ספר יסודי, ומאמן כדורסל. בעל ניסיון של עבודה עם ילדים ונוער, החל בגיל הרך, בבית ספר לכדורסל, וכלה בקבוצות הישגיות ברמות השונות. רואה עצמו מחנך, מדריך ומורה, בדרך כלל בסדר הזה. ושואף לראות ילדים פעילים, שנוהגים אורח חיים בריא.


רוצים עוד כתבות שלנו?

פוסטים אחרונים על ילדים וספורט

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן