דבר התזונאית
רחלי קורנברג בן שלום
רחלי קורנבר בן-שלום, תזונאית הבית של לאנץ טיים

דיאטנית קלינית – תזונאית הבית של לאנץ טיים

ולנו יש פלאפל

לאוסטרים בוינה שניצל טעים / והצרפתים אוכלים צפרדעים
הסינים אוכלים אורז דק ורזה / והקניבלים אוכלים זה את זה. 
ולנו יש פלאפל

מילים: דן אלמגור, לחן: משה וילנסקי. בוצע במקור ע"י ניסים גרמה, ואח"כ גם ע"י שושנה דמרי, רביעיית איילון וצלילי העוד

לאוסטרים בוינה שניצל טעים
והצרפתים אוכלים צפרדעים.
הסינים אוכלים אורז דק ורזה
והקניבלים אוכלים זה את זה. 
ולנו יש פלאפל

מילים: דן אלמגור, לחן: משה וילנסקי. בוצע במקור ע"י ניסים גרמה, ואח"כ גם ע"י שושנה דמרי, רביעיית איילון וצלילי העוד

פיתות עם פלאפל

ובאמת – אוכל הכי ישראלי. עממי, פאסט פוד משלנו, ויש המוכנים להשבע שהכי טעים שיש… גם אם בכלל הגיע ממצרים, ובמקור הכינו אותו מפול ולא מחומוס, כתחליף לבשר, בחגים בהם נאסרה אכילת בשר.

בכל מדינה בה הוא נפוץ (סוריה, לבנון, הודו, טורקיה, ועוד) מוגש הפלאפל באופן קצת שונה. בטורקיה למשל, הקציצות גדולות יותר ומוגשות בלחם טורקי קלוי, עם רוטב שום \ יוגורט \ פיקנטי. בישראל יש מקומות בהם מכינים את קציצות הפלאפל בצבעים שונים (אדום עם סלק, ירוק עם כוסברה, צהוב עם כורכום..)

יתרונות המנה

מדובר במזון ממרכיבים טבעיים, ללא חומרי שימור או תוספי מאכל. מוכן טרי במקום, עשיר בסידן (טחינה), ויטמינים ומינרלים  (סלטים טריים ומוחמצים), סיבים וברזל (גרגירי חומוס). עוד יתרון חשוב  – הוא  ממש אהוב על ילדים! על פניו בעידן הטבעוני של היום הוא מהווה תחליף נפלא למנה בשרית בצהרים או ארוחת ערב בחוץ כשאין כוח לבשל.

החסרונות והפתרונות

ובכל זאת, יש עם המנה מספר בעיות. החדשות הטובות – יש גם פתרונות!

  • שמן אשר טוגן שוב ושוב מכיל רדיקלים חופשיים, שרעים לבריאות.
    הפתרון: לשים לב שהשמן במקום בו רוכשים את המנה אינו כהה, עכור או מריח שרוף.
  • טיגון בשמן מעלה משמעותית את כמות הקלוריות במנה, ולכן מנת פלאפל עשירה בקלוריות. כמה? תלוי כמה שמן ספג כל כדור).
    פתרון אפשרי: הכינו בבית או קנו כדורי פלאפל אפויים, ובנוסף שקלו לאכול רק חצי מנה.
  • הכינו בבית/רכשו כדורי פלאפל אפויים ובנוסף תשקלו לאכול רק חצי מנה.
    פתרון אפשרי: בהרבה מקומות ניתן היום לבחור פיתה מחיטה מלאה.
  • בכדורי פלאפל יש הרבה פירורי לחם/קמח ולא רק גרגירי חומוס.
    הבשורה: נכון, אבל גם בקציצת בשר יש פירורי לחם. 5-6 כדורי פלאפל מספקים חלבון בכמות של ביצה למשל (כ-7 גרם חלבון).

לסיכום

הכי טוב להכין פלאפל ביתי, יש המון מתכונים ברשת . אם כבר בחרתם להכין בבית, אני ממליצה להשתמש בטחינה מלאה, חמוצים ביתיים, פיתה מלאה וכמובן פלאפל אפוי ולא מטוגן. מבטיחה שהמנה תהיה לא פחות טעימה, רק זכרו לקנות שיפקה!!

אבל גם אכילת פלאפל בחוץ היא חוויה ברמה המשפחתית שיכולה לשלב זמן איכות עם הילדים, רוגע ומינימום טרחה. רק הביטו היטב על המקום בו אתם רוכשים את המנה, העריכן את טריות הסלטים, צבע השמן, ונסו לבחור מקום עם תחלופת לקוחות גבוהה.

וכמה אנקדוטות:

  • הפלאפל הוכן במקור מפול במצרים. בהמשך, כשהגיע ללבנון וסוריה, הוחלף הפול בגרגירי חומוס. במצריים עדיין נמכרים כדורי פלאפל העשויים משעועית או פול והם נקראים "טעמיה".
  • בישראל הכינו בתחילה פלאפל גם מפול וגם מחומוס. בשנות ה-50, עם בוא גל העלייה מעיראק, התברר שרבים מבני העלייה הזו רגישים לפול. לכן הפסיקו את הכנת הפלאפל מפול, ונשארו עם הפלאפל מגרגירי החומוס.
  • ב-1969 מחיר מנת פלאפל בתל אביב היה 25 אגורות…

רחלי קורנברג בן שלום

דיאטנית קלינית, מרצה מבוקשת ומנחת קבוצות לאורח חיים בריא – ילדים, נוער ומבוגרים, במסגרת משרד החינוך ובמקומות עבודה שונים. יועצת לתזונה נכונה ותברואה למשרד הרווחה במסגרת השירות לילדים ולנוער, אגף השיקום והאגף לטיפול באוכלוסייה עם אוטיזם. בעלת ניסיון עשיר כיועצת תזונתית בתעשיית המזון.

  • דיאטנית קלינית, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה (B.Sc) של מכללת תל חי והכשרה מעשית של משרד הבריאות
  • מנחת קבוצות בשילוב אמנויות  – מטעם הבי"ס לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת בר אילן
  • נאמן תברואת מזון – מטעם מכללת רימונים

אני מאמין: ״תזונה נכונה ופעילות גופנית הן בסיס הכרחי לגוף בריא ונפש בריאה״.


רוצים עוד כתבות שלנו?


פוסטים אחרונים של רחלי

מטה החברה: היובלים 11, הוד השרון
מרכז המבקרים: הענבר 6, אזה"ת ברקן
שרות לקוחות: 09-7690600

דברו איתנו

דילוג לתוכן